Aktuelno iz kulture

Kočijom do crvenog tepiha: Spektakularna uvertira u beogradsku premijeru filma "Što se bore misli moje"

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2023

-

09:47

Kočijom do crvenog tepiha: Spektakularna uvertira u beogradsku premijeru filma "Što se bore misli moje"
Kočijom do crvenog tepiha: Spektakularna uvertira u beogradsku premijeru filma "Što se bore misli moje" - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Svečana premijera novog domaćeg filma “Što se bore misli moje” reditelja Milorada Milinkovića, po čuvenoj pesmi kneza Mihajla Obrenovića, održana je u Beogradu, na velikoj sceni Mts Dvorane.

Na premijeri u bivšem Domu sindikata poklonila se autorska i glumačka ekipa na kraju projekcije, uz dugotrajan aplauz. Svetska premijera filma je održana 1. septembra na samom zatvaranju festivala "Filmski susreti" u Nišu, a film je prikazan i u Beču, kao i 15. septembra u Kragujevcu, povodom velikog jubileja, obeležavanja 200. godišnjice od rođenja kneza Mihaila Obrenovića. 
Režiser i scenarista Milorad Milinković sinoć je izjavio da za premijeru u Beogradu ima prvi put tremu u životu.

"Iskren da budem, nikada nisam imao tremu u karijeri, a ovo mi je već sedmi dugometražni film. Ni za jedan od tih filmova nisam bio u nervozi, čak me trema nije drmala ni kad smo sa ovim filmom bili u Nišu i Kragujevcu. Ali zato sada u Beogradu imam ogromnu tremu, ne umem da objasnim zašto", otkrio je Milinković.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Autor filma dodaje da su dobili velike ovacije na premijerama u Nišu i Kragujevcu, toliko jake da je bio zbunjen - "možda su pogrešili sa tolikim aplauzom, ne znam, ustvari malo se šalim". 

Milinković je rekao da je baš bilo dobro i uspešno sa publikom, "svidelo se ljudima".

"Veoma mi prija ta promena zaista. Jako je lepo raditi na ovakvoj temi, toliko mi se svidela epoha i istorijska priča, da ću i sledeći film raditi u tom žanru. Trebalo bi tokom oktobra da počnem sa snimanjem tog novog filma", rekao je Milinković za Tanjug.

Milinković kaže da mu je postalo zanimljivo da se bavi istorijskim temama, što ne znači da se ponovo neću vratiti savremenim pričama u scenarijima.

Istorijsko ostvarenje "Što se bore misli moje" govori o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića, kao i događajima koji su neposredno prethodili samom tragičnom činu. 

Anatomija ubistva, hronika postepeno najavljenog zločina, paukova mreža koja se obavija oko protagoniste, jeste okvir najnovijeg projekta.

Osim te jasne osnove u žanru trilera istorijskih okvira, gde se kuje zavera sve vreme, ovde je utisnuta i ljubavna priča između Kneza Mihaila i njegove znatno mlađe verenice Katarine Konstantinović. 

Pod sloganom "Najpoznatiji atentat o kome ništa ne znamo", filmska priča prema ideji režisera Milinkovića, pokušava da razotkrije počinioce i nalogodavce  misterioznog ubistva. 

Glavnu ulogu Obrenovića tumači Dragan Mićanović. Uz Mićanovića značajne uloge imaju Miloš Timotijević, Jana Ivanović, Nataša Ninković, Nebojša Dugalić, Luka Grbić, Tamara Krcunović, Aleksandar Srećković Kubura, Ljubiša Savanović.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

U epizodnim rolama nastupali su Zoran Cvijanović, Nenad Okanović, Marko Gvero, Đorđe Stojković, Maja Čampar, Stojša Oljačić, Miloš Vlalukin, Ivan Đorđević Džudi, Daniel Sič, Damjan Kecojević, Dejan Tončić, Filip Hajduković i mnogi drugi.

Cela glumačka i autorska ekipa je na premijeru ispred Mts Dvorane dolazila svečano u kočijama sa konjima, da budu u stilu samog filma, uz orkestar u holu sa starogradskom muzikom.

Film je snimljen u produkciji kompanije Telekom Srbija i kuće "Bombona", a  na repertoaru domaćih bioskopa će biti već od danas širom Srbije, u distribuciji firme "MegaCom Film".

Nakon distribucije u bioskopima, biće prikazan i u formi mini TV serije.

Komentari (0)

Kultura