Aktuelno iz kulture

Novi roman Dušana Miklje "Istraga o neprilagođenima" u prodaji: Istina je baklja kojom nam slobodni osvetljavaju put

Komentari

Autor: Promo

21/09/2023

-

13:08

Novi roman Dušana Miklje "Istraga o neprilagođenima" u prodaji: Istina je baklja kojom nam slobodni osvetljavaju put
Vulkan izdavaštvo/Promo - Copyright Vulkan izdavaštvo/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Istraga koju je Dušan Miklja, jedan od najznačajnijih srpskih putopisaca, odlučio da sprovede i da sve pojedinosti do kojih je došao zabeleži na stranicama svoje nove knjige "Istraga o neprilagođenima" razlikuje se od svih drugih po tome što je istražitelj potpuno sam u naumu da osvetli i približi predmet istražnog postupka. Čitalac je jedini očevidac – on će imati uvid u svaki njen segment.

Ko su neprilagođeni? Zbog čega je pisac odlučio da pokrene istragu o njima? Ko je nalogodavac? Kakav je epilog istrage? Čitalac koji postavi ta pitanja više nije očevidac, već piščev saučesnik u istrazi.

Istražujući slučaj neprilagođenih, Miklja preispituje mnoge paradokse naše civilizacije, nad kojima je svako od nas bio bezbroj puta zamišljen. Piščevo pozivanje na ličnosti koje su promenile istorijske tokove i njegov razgovor sa njima uveriće vas u to da samo slobodni ljudi imaju snagu da istinu pronose kroz život kao baklju, osvetljavajući tako put i sebi i drugima.

Vulkan izdavaštvo/Promo

 

Dušan Miklja je rođen 1934. godine u Beogradu. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu na Grupi za engleski jezik i književnost. U životu se najviše bavio rečima – kao profesor, prevodilac, novinar i pisac. Autor je više romana, zbirki priča, putopisno-esejističke proze, životopisa, drama i publicističkih dela.

Njegov roman "Njujork, Beograd" dobio je Nagradu "Zlatni hit liber" za jedno od najčitanijih književnih dela, i po njemu je snimljen istoimeni film. Na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi za dramu "Orden" dobio je Nagradu za najbolji savremeni antiratni tekst, a za dokumentarnu dramu "A lutta continua" godišnju Nagradu Radio Beograda. Dobitnik je Nagrade za životno delo Udruženja novinara Srbije.

Nova knjiga Dušana Miklje Istraga o neprilagođenima dostupna je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura