Aktuelno iz kulture

Reditelj Đorđe Kadijević i film "U potrazi za Enok" otvaraju Festival etnološkog filma

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2023

-

12:48

Reditelj Đorđe Kadijević i film "U potrazi za Enok" otvaraju Festival etnološkog filma
Reditelj Đorđe Kadijević i film "U potrazi za Enok" otvaraju Festival etnološkog filma - Copyright TANJUG/ STR/ bs

veličina teksta

Aa Aa

Internacionalni festival etnološkog filma otvoriće 29. septembra (20:00) reditelj Đorđe Kadijević, najavio je danas organizator Etnografski muzej.

Festival otvara film "U potrazi za Enok” holandske autorke Dorne van Rouveroj, o posledicama holandskog kolonijalizma u Indoneziji, a iz Etnografskog muzeja najavljuju da će posetioci 1. oktobra moći da pogledaju Kadijevićev televizijski film "Karađorđeva smrt", nastao pre 40 godina.
"Život kao na filmu" slogan je 32. izdanja festivala, koji predstavlja širok spektar etnografskih filmskih tema i autorskih pristupa, a na programu su ostvarenja autora iz 26 zemalja, kaže se u saopštenju.

"U okviru programa u fokusu biće prikazan studiozan ciklus 'Kosmos Roma' autora Bojana Dakića, u produkciji Radio-televizije Vojvodine, kao i kultni igrani filmovi", saopštio je Entografski muzej.

U okviru drugog specijalnog programa, pored "Karađorđeve smrt”, biće prikazani i "„Čudotvorni mač” (1950) Vojislava Nanovića i "Iskušavanje đavola” (1989) Živka Nikolića, koji su različiti po autorskom pristupu, stilu i žanru "filmovi zasnovani na srpskom etnološkom materijalu", navodi se u saopštenju.

Glavna takmičarska i studentska takmičarska selekcija će se prikazivati od 29. septembra do 2. oktobra u Kino sali Etnografskog muzeja, a "Panorama" 3. oktobra u istoj sali.

Programi u fokusu biće prikazani u sali "Makavejev" Jugoslovenske kinoteke, u Uzun Mirkovoj, dok će projekcije srpskih igranih filmova biti 30. septembra, 1. i 2. oktobra (18:00), a program "Kosmos Roma" 3. oktobra.

Gran pri za najbolji film dodeliće žiri u sastavu reditelj Davor Borić, prošlogodišnja dobitnica Aleksandra Tatić i zamenica kreativnog direktora filmskog festivala u Padovi Romina Zanon.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura