Aktuelno iz kulture

Reči koje se pamte: Čitaoci odabrali najbolje uvodne rečenice u delima fikcije u istoriji književnosti

Komentari

Autor: Telegraph

27/09/2023

-

20:06

Reči koje se pamte: Čitaoci odabrali najbolje uvodne rečenice u delima fikcije u istoriji književnosti
Reči koje se pamte: Čitaoci odabrali najbolje uvodne rečenice u delima fikcije u istoriji književnosti - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ljubitelji književnosti su u novoj anketi odabrali svoje omiljene uvode u svetska literarna dela, a prvo mesto zauzela je prva rečenica knjige "Priča o dva grada" Čarlsa Dikensa. Čak 29 procenata ispitanika glasalo je za rečenicu: "Bila su to najbolja vremena, bila su to najgora vremena" iz pomenutog klasika. 

Na drugom mestu sa 24 procenta glasova, našle su se uvodne reči u distopijsko delo Džordža Orvela "1984": "Bio je vedar i hladan aprilski dan; na časovnicima je izbijalo trinaest".

Treće je pripalo "Petru Panu": "Sva deca, osim jednog, odrastu", dok su na petom i šestom prve rečenice knjiga "Hari Poter i kamen mudrosti" ("Gospodin i gospođa Darsli iz Šimširove ulice broj četiri s ponosom su isticali kako su oni sasvim normalni, moliću lepo") i "Hobit" ("U rupi u zemlji živeo je Hobit").

profimedia

 

Istraživanje, koje je obuhvatilo 2.000 ljudi, sproveo je britanski ogranak "Amazon Books" u susret projektu "Amazon Literary Partnership", koji nudi podršku mladim piscima.

Amazonovo ispitivanje je takođe pokazalo da 43 odsto čitalaca u Britaniji prvih nekoliko redova smatra odlučujućim za uspeh nekog romana.

I zaista, čak 64 procenta izjavilo je da prestaje da čita knjigu, ukoliko im prvih nekoliko redova ne privuče pažnju. 

Gotovo 38 posto njih zna napamet uvod u svoje omiljene romane, dok 63 posto veruje da bi prepoznali knjigu koja im se svidela samo po prvoj rečenici.

"Znamo koliko je teško spustiti olovku na prazan komad papira, kada se počinje pisanje romana, a takođe znamo liko je važno prvih nekoliko reči, za privlačenje pažnje čitaoca", rekao je Daren Hardi, menadžer odeljenja Amazona u Velikoj Britaniji koje je sprovelo istraživanjem, prenosi britanski "Telegraf".

"Upečatljive i legendarne prve rečenice istaknute u ovom istraživanju demonstriraju moć i uticaj koji reči imaju, ne samo u popularnoj kulturi, nego i u našim životima. Nadamo se da ćemo kroz 'Amazon Literary Partnership' predstaviti još glasova i inspirisati čitaoce njihovim rečima", dodao je on.

Najupečatljivije rečenice kojima počinju dela svetske književnosti:

Unsplash

 

1. "Bila su to najbolja vremena, bila su to najgora vremena", - 29 posto glasova ("Priča o dva grada", Čarls Dikens)

2. "Bio je vedar i hladan aprilski dan; na časovnicima je izbijalo trinaest", - 24 posto glasova ("1984", Džordž Orvel)

3. "Sva deca, osim jednog, odrastu", - 22 posto glasova ("Petar Pan", Džejms Metju Bari)  

4. "U rupi u zemlji živeo je Hobit", - 22 posto glasova ("Hobit", Dž. R. R. Tolkin)

5. "Gospodin i gospođa Darsli iz Šimširove ulice broj četiri s ponosom su isticali kako su oni sasvim normalni, moliću lepo", - 22 posto glasova ("Hari Poter i kamen mudrosti", Džoan K. Rouling)

6. "Čudno je sve to u vezi s majkama i očevima. Čak i kad je njihovo dete poput najogavnijeg malenog plika koji naprosto nikome ne dâ mira, oni i dalje smatraju kako je ono naprosto neodoljivo" - 21 posto ("Matilda", Roald Dal)

7. "Četvrtak, 1. januar 
Neradni dan u Engleskoj, Irskoj, Škotskoj i Velsu

Evo mojih novogodišnjih odluka:

1. Pomagaću slepima kada prelaze ulicu.
2. Kačiću pantalone na vešalicu.
3. Vraćaću gramofonske ploče u omote.
4. Neću početi da pušim.
5. Prestaću da istiskujem bubuljice.
6. Biću ljubazniji prema psu.
7. Pomagaću siromašnima i neukima.
8. Pošto  sam  sinoć  čuo  onu  groznu  buku  iz  prizemlja, takođe sam se zarekao da nikada neću piti". - 17 posto glasova ("Tajni dnevnik Andrijana Mola", Sju Tauzend)

8. "Kako stvari stoje, naj**ao sam" - 16 procenata glasova ("Marsovac", Endi Vir)

9. "Bilo jednom četvoro dece, a zvali su se Piter, Suzan, Edmund i Lusi" - 16 procenata glasova ("Lav, veštica i ormar", C.S. Luis)

10. "Džejms Bond, sa dva dupla burbona u sebi, sedeo je u poslednjoj sali za odlaske na Aerodromu u Majamiju i razmišljao o smrti", - 16 procenata ("Goldfinger", Ijan Fleming)

11. "Prezivam se Salmon, kao riba; zovem se Suzi. Imala sam četrnaest godina kad sam 6. decembra 1973. ubijena", - 15 procenata glasova ("Divne kosti", Elis Sibold)

12. "Kad  pomislim  na  svoju  ženu,  uvek  pomislim  na  njenu  glavu.  Za  početak,  na  njen  oblik", - 15 procenata ("Iščezla", Džilijen Filn)

13. "Opšte je poznata istina da je bogatom neoženjenom čoveku žena neophodna", 15 posto glasova ("Gordost i predrasude", Džejn Ostin)

14. "Ako vas stvarno zanima sve ovo, verovatno ćete prvo hteti da saznate gde sam rođen, kakvo je bilo moje bezvezno detinjstvo, šta su moji radili u životu pre nego što su me dobili i još masu takvih gluposti a la Dejvid Koperfild, ali nisam baš raspoložen da se upuštam u te stvari", - 13 procenata glasova ("Lovac u žitu", Džerom Dejvid Selindžer)

15. "Daleko u neistraženim zaleđima jedne zabačene oblasti zapadnog spiralnog kraka Galaksije nalazi se maleno, neugledno, žuto sunce", - 12 procenata glasova ("Autostoperski vodič kroz galaksiju", Daglas Adams)

16. Januar: Izrazito loš početak. Nedelja, 1. januar. 58 kg 400 g (ali postbožićno), alkoholnih jednica 14 (ali računajući 2 dana, jer se žurka protegla i na Novu godinu), cigareta 22, kalorija 5.424", - 12 posto lasova ("Dnevnik Bridžet Džouns", Helen Filding)

17. "Dok sedim ovde, opkoračivši ivicu, i gledam bostonske ulice s dvanaestog sprata, ne mogu a da ne razmišljam o samoubistvu", - 12 posto glasova ("Sa nama se završava", Helen Filding)

18. "Zovite me Ismail", - 11 procenata glasova ("Mobi Dik", Herman Melvil)

19. "Uvek me privlače mesta u kojima sam nekada živeo, kuće i neposredna okolina", - 11 procenata ("Doručak kod Tifanija", Truman Kapote)

20. "Kada sam se probudila, druga strana kreveta bila je hladna", - 11 posto ("Igre gladi", Suzan Kolins)

21. "Ako želite da nađete Trešnjinu ulicu, sve što treba je da pitate policajca na raskršću", - 11 posto glasova ("Meri Popins", P.L. Travers)

22. "Sve srećne porodice liče jedna na drugu; sve nesrećene su nesrećne na svoj način", - 11 posto glasova ("Ana Karenjina", Lav Tolstoj)

23. "Najbolje da ne kažeš nikad nikom osim Bogu. To bi ubilo tvoju mamu", - 10 posto glasova ("Boja Purpupa", Alis Voker)

24. "Ako ste nameravali da čitate ovo, batalite", - 10 procenata ("Zagrcnut", Čak Palahnjuk)

25. "Ja sam nevidljivi čovek", - 9 procenata glasova ("Nevidljivi čovek", Ralf Elison

Komentari (0)

Kultura