Aktuelno iz kulture

Retko izdanje Harija Potera kupljeno za nekoliko centi možda će biti prodato za gotovo 6.000 evra

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2023

-

19:30

Retko izdanje Harija Potera kupljeno za nekoliko centi možda će biti prodato za gotovo 6.000 evra
Prvo izdanje "Harija Potera" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Retko izdanje knjige "Hari Poter i Kamen mudrosti", kupljeno za oko pola evra, moglo bi da bude prodato za čak 5.000 funti, odnosno 5.800 evra na predstojećoj aukciji, piše Gardijan.

Reč je o prvom romanu Džej Kej Rouling o Hariju Poteru koji je odbilo desetak izdavača pre nego što je "Bloomsbury" pristao da odštampa samo 500 primeraka 1997. godine. Pošto je 300 od tih 500 izdanja dato javnim bibliotekama, potraga za prvim izdanjem je veoma teška.

"Zbog toga, originalna prva izdanja imaju moć da novčiće od običnog metala pretvore u čisto zlato", navodi britanski list.

Ovo izdanje je sačuvao čovek iz Stafordšira koji je voleo da čita od malih nogu, a njegova sestra je rekla da je on išao na rasprodaje i crkvene sajmove sa kojih se vraćao sa gomilom knjiga ili stripova.

"Kada se preselio pre četiri godine, bukvalno je sve stavio u stotine kutija, od kojih su mnoge otišle u kontejnere", rekla je ona i dodala da je njen brat znao da ima knjigu "Hari Poter i Kamen mudrosti", ali da nije moga da se seti gde se nalazi, te je porodica pretpostavila da je izgubljena.

Vlasnik knjige je neočekivano preminuo u 55. godini, a retko izdanje je pronađeno nakon što je tim iz "Richard Winterton Auctioneers" pregledao njegove stvari.

U decembru 2022. godine, retko izdanje romana "Hari Poter i Kamen mudrosti" prodato je za 8.000 funti (oko 9.200 evra) na jednoj aukciji.

Prethodno je, u martu iste godine, prvo izdanje knjige prodato za 69.000 funti (80.000 evra).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu