Aktuelno iz kulture

Haruki Murakami dobitnik je španske književne nagrade "Princeza od Asturije"

Komentari

Autor: Tanjug

26/05/2023

-

17:57

Haruki Murakami dobitnik je španske književne nagrade "Princeza od Asturije"
Haruki Murakami - Copyright Tanjug/AP/Kenji Sugano/Shinchosha

veličina teksta

Aa Aa

Proslavljeni japanski pisac Haruki Murakami dobitnik je prestižne španske književne nagrade "Princeza od Asturije" za 2023. godinu. 

Među favoritima žirija ove godine bila je orijentalna književnost, a takmičilo se ukupno 37 autora poreklom iz 17 različitih zemalja.

U obrazloženju nagrade piše da Fondacija koja stoji iza nagrade Princeza od Asturije pozdravilja "jedinstvenost Murakamijeve književnosti, njen univerzalni obim i sposobnost da pomiri japansku tradiciju i nasleđe zapadne kulture u ambicioznom i inovativnom narativu“.

Nagrada "Princeza od Asturije" dodeljuje se od 1981. godine kao serija godišnjih nagrada pod pokroviteljstvom Fondacije princeze od Asturije. Među dosadašnjim laureatima nalaze se i brojni autori kao što su Oktavio Pas (1993), Umberto Eko (2000), Pol Oster (2006), Bob Dilan (2007), Lenard Koen (2011), Karen Armstrong (2017), dok je za likovnu umetnost priznanje pre dve godine pripalo umetnici performansa Marina Abramović.

Izdavačka kuća Geopoetika je ekskluzivni izdavač svih Murakamijevih dela na srpskom jeziku i trenutno radi na najnovijem romanu Harukija Murakamija "Grad i njegove nesigurne zidine", koji je sredinom aprila ove godine objavljen u Japanu. "Grad i njegove nesigurne zidine" je prvi Murakamijev roman nakon šest godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura