Aktuelno iz kulture

"Princeza od Asturije" pripala Marini Abramović

Komentari

Autor: ABC News

12/05/2021

-

17:30

"Princeza od Asturije" pripala Marini Abramović
"Princeza od Asturije" pripala Marini Abramović - Copyright EPA/Manuel H. de León

veličina teksta

Aa Aa

Španska fondacija "Princeza od Asturije" proglasila je Marinu Abramović laureatom njihove prestižne nagrade za likovnu umetnost.

Žiri je procenio da je Abramovič kroz svoj rad otkrila "senzorne i spiritualne komponente ranije nepoznate u umetnosti“.

Najpoznatijoj umetnici performansa poreklom iz Srbije u ruke ide jedna od osam nagrada koje nose ime po španskoj princezi Leonori i novčani iznos od 50.000 evra.

Marina Abramović rođena je u Beogradu 1946. Studirala je na Akademiji likovnih umetnosti u rodnom gradu i kasnije Zagrebu, pre nego što se preselila u Amsterdam 1976.

Jedan od njenih najpoznatijih performansa je "Šetnja Velikim zidom" iz 1988. kada su ona i njen tadašnji partner, nemački umetnik Ulaj, hodali sa suprotnih krajeva Kineskog zida, pre nego što su se susreli i zagrlili.

Takođe, na retrospektivi njenog stvaralaštva 2010. u Muzeju modernih umetnosti u Njujorku, Abramović je izvela performans "Umetnik je prisutan" u kom je provela 716 sati mirno sedeći na jednom mestu, dok su se hiljade posetilaca muzeja smenjivale na stolici preko puta njene i gledali je u oči.

Nakon gotovo pola veka, Marina Abramović je septembra 2019. imala izložbu u rodnom Beogradu. U pitanju je bila izložba "Čistač" u Muzeju savremene umetnosti, kao prva velika evropska retrospektiva Marine Abramović, koncipirana u bliskoj saradnji s umetnicom.

Žiri Španske fondacije navodi da je njena "hrabrost i posvećenost apsolutnoj umetnosti i njena privrženost stvaranju dirljivih iskustava koja zahtevaju snažnu povezanost sa gledaocima, čine jednom od najinspirativnijih umetnica našeg vremena“.

Komentari (0)

Kultura