Aktuelno iz kulture

Salman Ruždi objavljuje novi roman napisan pre napada: Pišem i sada, ali je to kombinacija praznine i smeća

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/02/2023

-

20:10

Salman Ruždi objavljuje novi roman napisan pre napada: Pišem i sada, ali je to kombinacija praznine i smeća
Salman Ruždi - Copyright AP/Evan Agostini

veličina teksta

Aa Aa

Salman Ruždi objavljuje svoj novi roman pod nazivom "Grad pobede", prvi nakon teškog ranjavanja koje je pretrpeo u Njujorku.

Pampa Kampana, pesnikinja i proročica, glavna je protagonistkinja novog romana o palom indijskom Vidžajanagarskom carstvu koje se nalazilo na tlu današnjeg juga Indije. 

Na početku knjige upoznajemo je kao devojčicu čija je majka, kao i sve ostale žene koje je poznavala, umrla u samospaljivanju, kada su neprijateljski vojnici uništili njihov grad. Međutim, ona postaje inkarnacija lokalne boginje, koja je daruje božanskim moćima i dugim životom.

U svojoj knjizi Ruždi spaja istoriju i mitove oslikavajući dugi život izmišljene žene koja je ostavila dubok trag u istoriji carstva. 

Iako je pisac to mesto preimenovao u Bisnagu, veliki deo knjige zasnovao je na istoriji moćne imperije iz 14. veka, kojoj je pripadao i arheološki lokalitet Hampi koji je pod zaštitom Uneska.

Ruždi se i dalje bori sa posledicama napada

"Grad pobede" je prvi Ruždijev roman nakon teške povrede koju je pretrpeo kada ga je napadač ubo nožem u leđa. Njegov izdavač saopštio je da za sada pisac neće učestvovati u promociji romana, jer se i dalje oporavlja, a najnoviju, petnaestu knjigu, napisao je pre napada.

Nedavno je objavljeno da je pisac od posledica napada izgubio vid na jedno oko i pokretljivost jedne ruke.

Ruždi koji je osamdesetih dobijao pretnje smrću iz Irana nakon što je objavljen njegov roman "Satanski stihovi", 12. avgusta uboden je nožem u vrat i torzo, dok je izlazio za govornicu u Njujorku, kako bi govorio o umetničkim slobodama.

Samo dve nedelje pre napada Ruždi je u jednom intervjuu izjavio da oseća da mu je život "ponovo normalan", nakon što je godinama bio izložen pretnjama.

Međutim, u nedavnom intervjuu za Njujorker, pisac je priznao da pati od post-traumatskog stres poremećaja i da razmišlja o tome da uzme obezbeđenje.

profimedia

 

"Veoma mi je teško da pišem. Sednem da pišem i ništa se ne dešava. Pišem, ali je to kombinacija praznine i smeća, stvari koje pišem i brišem narednog dana. Stvarno još nisam izašao iz opasnosti", rekao je Ruždi.

"Satanski stihovi"

Pisac je bio primoran da se skriva skoro 10 godina nakon što su "Satanski stihovi" objavljeni 1988. Glavni lik u romanu osmišljen je po uzoru na proroka Muhameda, što se samo po sebi smatra bogohuljenjem. Štaviše, verzija proroka u romanu se zove Mahund, što je bilo ime koje su koristili hrišćani u srednjem veku da opišu islamskog proroka, kojeg su mnogi smatrali đavolom.

 
Ruždi je koristio lik Mahunda da dovede u sumnju božanstvenost Kurana na šta su besno reagovali mnogi muslimani.

Pisac je suočen sa pretnjama smrću, a tadašnji iranski vođa, ajatolah Ruholah Homeini, izdao je fetvu - ili dekret - pozivajući na ubistvo Ruždija i dajući nagradu od 3 miliona dolara za glavu pisca.

Fetva je i dalje aktivna, a iako se iranska vlada distancirala od Homeinijevog dekreta, kvazi-zvanična iranska verska fondacija dodala je dodatnih 500.000 dolara nagradi 2012. godine.

Ruždi je rođen u Mumbaju 1947. Pohađao je školu u Engleskoj, a zatim studirao istoriju na Kembridžu. Godine 2007. proglašen je vitezom za zasluge u književnosti.

Komentari (0)

Kultura