Fokus

Napadač na Ruždija ponovo se izjasnio da nije kriv: Ne sviđa mi se, napao je islam

Komentari

Autor: CNN/Tanjug

18/08/2022

-

21:12

Napadač na Ruždija ponovo se izjasnio da nije kriv: Ne sviđa mi se, napao je islam
Napadač na Ruždija ponovo se izjasnio da nije kriv: Ne sviđa mi se, napao je islam - Copyright Tanjug AP/Gene J. Puskar

veličina teksta

Aa Aa

Napadač na pisca Salmana Ruždija dvadesetčetvorogodišnji Hadi Matar ponovo se danas izjasnio tokom saslušanja da nije kriv za pokušaj ubistva i vraćen je u pritvor bez prava na kauciju.

On je u petak povredio nožem Ruždija (75) neposredno pre nego što je autor "Satanskih stihova" trebalo da održi predavanje u obrazovnom centru u blizini jezera Iri, prenosi Rojters.

Matar se i u subotu izjasnio da nije kriv za pokušaj ubistva i nameru da nanese fizičku povredu smrtonosnim oružjem, navodi CNN.

Matar se tereti po optužnici suda okruga Šatokva, a koju je ranije u toku dana vratila velika porota optuživši ga po jednoj tački za pokušaj ubistva u drugom stepenu, za šta je predviđena maksimalna kazna od 25 godina zatvora.

U intervjuu za Njujork Post iz zatvora, Matar je rekao da je Salman Ruždi "neko ko je napao islam", ali nije potvrdio da su njegove navodne akcije bile vođene fetvom koju je izdao Iran 1980-ih.

Izdavanje knjige "Satanski stihovi" podstaklo je iranskog lidera ajatolaha Ruholaha Homeinija da izda fatvu, ili edikt, pozivajući na smrt pisca 1989. godine.

Matar je za Njujork post rekao da je pročitao samo "par stranica" knjige i nije rekao da li ga je fatva inspirisala.

"Poštujem ajatolaha. Mislim da je on sjajna osoba. To je ono što ću ja reći o tome", rekao je on.

Matar rekao i da je "iznenađen" kada je čuo da je Salman Ruždi preživeo napad.

Rojters podseća da je Ruždi hospitalizovan sa teskim povredama nakon napada, koji su pisci i politicari širom sveta ocenili kao napad na slobodu izražavanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet