Aktuelno iz kulture

Salman Ruždi suočen sa teškim posledicama napada u Njujorku: Pisac izgubio vid na jedno oko i pokretljivost ruke

Komentari

Autor: El Pais

24/10/2022

-

13:24

Salman Ruždi suočen sa teškim posledicama napada u Njujorku: Pisac izgubio vid na jedno oko i pokretljivost ruke
Salman Ruždi suočen sa teškim posledicama napada u Njujorku: Pisac izgubio vid na jedno oko i pokretljivost ruke - Copyright AP/Rajanish Kakade

veličina teksta

Aa Aa

Čuveni pisac Salman Ruždi koji je pre dva meseca izboden nožem u Njujorku, izgubio je vid na jedno oko i pokretljivost jedne ruke od posledica napada.

Pisac koji je osamdesetih dobijao pretnje smrću iz Irana nakon što je objavljen njegov roman "Satanski stihovi", 12. avgusta uboden je nožem u vrat i torzo, dok je izlazio za govornicu u Njujorku, kako bi govorio o umetničkim slobodama.

Sve do sada nije bilo poznato kakve posledice je pretrpeo slavni pisac, ali u intervjuu za španski El Pais, njegov agent Endrju Vajli objasnio je da je zadobio "duboke rane".

"Izgubio je vid na jedno oko. Imao je tri ozbiljne rane u vratu. Jedna ruka mu je nepokretna, jer su mu presečeni nervi. Imao je još 15 rana na grudima i torzu. Bio je to brutalan napad", rekao je Vajli, odbivši da odgovori na pitanje da li je Ruždi i dalje u bolnici.

"Najvažnije je da je živ", rekao je on.

Vajli je takođe rekao da je ranije sa piscem razgovarao o mogućnosti da ga neko napadne.

"Glavna opasnost s kojom se suočio mnogo godina nakon što mu je izrečena fetva, bila je potpuno nasumična osoba koja je došla niotkuda i napala ga. Od toga se ne možete zaštititi, jer je to potpuno neočekivano i nelogično. Bilo je to kao ubistvo Džona Lenona", rekao je agent.

Tanjug AP/Gene J. Puskar

Hadi Matar na suđenju

Hadi Matar (24), čovek koji je optužen za pokušaj ubistva Ruždija, pojavio se na sudu 18. avgusta i izjasnio se da nije kriv. 

Samo dve nedelje pre napada Ruždi je u jednom intervjuu izjavio da oseća da mu je život "ponovo normalan", nakon što je godinama bio izložen pretnjama.

Pisac je bio primoran da se skriva skoro 10 godina nakon što su "Satanski stihovi" objavljeni 1988. Glavni lik u romanu osmišljen je po uzoru na proroka Muhameda, što se samo po sebi smatra bogohuljenjem. Štaviše, verzija proroka u romanu se zove Mahund, što je bilo ime koje su koristili hrišćani u srednjem veku da opišu islamskog proroka, kojeg su mnogi smatrali đavolom.

AP/Dave Caulkin

 

Ruždi je koristio lik Mahunda da dovede u sumnju božanstvenost Kurana na šta su besno reagovali mnogi muslimani.

Pisac je suočen sa pretnjama smrću, a tadašnji iranski vođa, ajatolah Ruholah Homeini, izdao je fetvu - ili dekret - pozivajući na ubistvo Ruždija i dajući nagradu od 3 miliona dolara za glavu pisca.

Fetva je i dalje aktivna, a iako se iranska vlada distancirala od Homeinijevog dekreta, kvazi-zvanična iranska verska fondacija dodala je dodatnih 500.000 dolara nagradi 2012. godine.

Ruždi je rođen u Mumbaju 1947. Pohađao je školu u Engleskoj, a zatim studirao istoriju na Kembridžu. Godine 2007. proglašen je vitezom za zasluge u književnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura