Aktuelno iz kulture

"Ostavio grandiozna dela i onda otišao u večnost": Reditelj Jagoš Marković sahranjen u Aleji zazlužnih građana

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2023

-

15:25

"Ostavio grandiozna dela i onda otišao u večnost": Reditelj Jagoš Marković sahranjen u Aleji zazlužnih građana
"Ostavio grandiozna dela i onda otišao u večnost": Reditelj Jagoš Marković sahranjen u Aleji zazlužnih građana - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Pozorišni reditelj Jagoš Marković (1966-2023) danas je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Opelu i potom sahrani prisustvovali su članovi porodice, i izuzetno brojni glumci i drugi pozorišni poslenici, saradnici, prijatelji i poštovaoci.

Među prisutnima bili su glumci Radmila Živković, Vesna Trivalić, Andrija Milošević, Dragan Bjelogrlić, Gordan Kičić, Seka Sablić, Branimir Popović i brojni drugi.

Neposredno pre sahrane, održana je i komemoracija čuvenom reditelju u njegovom matičnom Narodnom pozorištu.

Marković je završivši režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu tokom karijere u Narodnom pozorištu radio zapažene predstave po delima Molijera, Ljubomira Simovića, Branislava Nušića, Jovana Sterije Popovića i drugih.

U karijeri je režirao preko pedeset predstava, od komada Šekspira, preko Miroslava Krleže, Aleksandra Popovića i Biljane Srbljanović, do Pirandela, koje su izvođene u brojnim pozorištima i na festivalima u zemlji i inostranstvu.

Na komemoraciji u Narodnom pozorištu, njegov upravnik Svetislav Goncić je Markoviću "pozorište bilo strast, do poslednjeg atoma snage, do poslednjeg daha".

Upravnica Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović je  istakla je da je Marković "mnogo voleo glumce i njega su svi obožavali", dok je direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević istakao da je iza sebe ostavio "grandiozna dela i onda otišao u večnost".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura