Aktuelno iz kulture

Barbika bez granica: Rusi čekaju u redu da vide film "Barbi", uprkos sankcijama

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2023

-

13:27

Barbika bez granica: Rusi čekaju u redu da vide film "Barbi", uprkos sankcijama
Barbika bez granica: Rusi čekaju u redu da vide film "Barbi", uprkos sankcijama - Copyright Tanjug/AP/Warner Bros

veličina teksta

Aa Aa

Uprkos zabrani prikazivanja holivudskih filmova u Rusiji, zbog podrške koju ta zemlja pruža Ukrajini, Rusi krše zakon i rizikuju zatvor samo da bi gledali "Barbi". 

Film o najpopularnijoj lutkici na svetu privlači publiku uprkos zapadnim sankcijama, pa je tako u moskovskom tržnom centru podignuta ogromna ružičasta kuća, sa ružičastim nameštajem, ružičastim kokicama i kartonskim likovima Barbi i Kena u prirodnoj veličini.

Nakon napada na Ukrajinu, niz holivudskih studija prestao je sa prikazivanjem svojih filmova u Rusiji, ali nelegalne kopije nalaze svoj put i filmovi se uredno sinhronizuju na ruski jezik, navodi britanski servis BBC.

Da bi izbegli probleme s licencama, bioskopi prodaju ulaznice za kratke filmove ruske proizvodnje, ali zapravo prikazuju dugometražni film "Barbi". 

Rusko ministarstvo kulture je još u avgustu zaključio da "Barbi" "nije u skladu s ciljevima koje je izneo naš predsednik za očuvanje i jačanje tradicionalnih ruskih moralnih i duhovnih vrednosti", ali  posetioci sa kojima je razgovarao BBC, su oduševljeni činjenicom da je Barbi stigla na velika platna.

Ruska poslanica Marija Butina saopštila je da film nije dobio dozvolu za prikazivanje u Rusiji, i da je poslala zvanični zahtev bisokopima za objašnjenje. 

Ona smatra da nema ničeg sjajnog u fenomenu Barbi, kako s lutkom, tako i s filmom.

"Imam problem s Barbi kao sa ženskom formom. Neke devojke, posebno tinejdžerke, nastoje da budu poput Barbi i iscrpljuju svoje telo", rekla je Butina za BBC.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura