Aktuelno iz kulture

"Živele knjige": Patrik Beson, Erik Emanuel Šmit, Matijas Enar stižu na Beogradski sajam knjiga

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2023

-

14:27

"Živele knjige": Patrik Beson, Erik Emanuel Šmit, Matijas Enar stižu na Beogradski sajam knjiga
"Živele knjige": Patrik Beson, Erik Emanuel Šmit, Matijas Enar stižu na Beogradski sajam knjiga - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 21. do 29. oktobra na Beogradskom sajmu, pod sloganom "Živele knjige", a zemlja počasni gost je Francuska, najavili su danas organizatori. 

Predsednik odbora Sajma knjiga dramaturg Dušan Kovačević rekao je na konferenciji za novinare u Skupštini grada da je za jedan od najposećenijih kulturnih događaja u Srbiji i ove godine interesovanje izdavača i čitalaca izuzetno i može se očekivati poseta za pamćenje.
Kovačević je ocenio da će "uprkos raznim katastrofičnim pričama o kraju književnosti", među sajamskim štandovima biti hiljade posetilaca od sedam do poznih godina, koji će "sa žarom kupovati knjige".

"Vera u pisanu reč je trajna i nikad neće nestati, uprkos pojavi sve moćnije elektronske tehnologija", istakao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, Francuska je počasni i dragi gost, jer su njena književnost i pisci svetski klasici, a nove knjige iz te zemlje će na sajmu biti posebno dragocene.

Tanjug/Rade Prelić

 

Kovačević je dodao da se u njegovom životu svet književnosti promenio kada je sa 12 godina pročitao delo "Gargantuu i Pantagruela" Fransoa Rablea, jer je ta priča za njega od izuzetnog značajna.

Napomenuvši da će o budućnosti sajma i novog sajamskog prostora razmišljati kada budu nešto više i konkretnije znali, Kovačević je dodao da je Sajam knjiga samo jedna od mnogobrojnih manifestacija koja se u tom prostoru održavaju.

"I ove godine se vidimo na istom mestu i u isto vreme, kao i 65 godina ranije. Vidimo se u oktobru", poručio je Kovačević.

Koordinatorka projekta Ljiljana Šoškić je rekla da će ovogodišnji sajam biti duži za jedan dan u odnosu na prethodne, i da će se održavati tradicionalno u halama 1, 2 i 4, uz veliki interes izdavača.

Prema njenim rečima, prijavljeno je 400 direktnih izlagača iz zemlje i inostranstva", a lista još nije konačna. Šoškić je najavila da će školski dan biti 26. oktobar, dok je će porodice moći da uđu uz jednu porodičnu ulaznicu.

Tanjug/Rade Prelić

 

Savetnik za kulturu ambasade Francuske i direktor Francuskog instituta Stanislas Pjere je istakaoda je njegova zemlja počastvovana što je gost na najvećoj srpskoj kulturnoj manifestaciji koja okupi i do 200.000 posetilaca.

Pjere je istakao da žele predstaviti savremenu francusku misao u svim oblicima, posebno književnost, i to u svim žanrovima, od društvenih nauka do knjiga za decu, uključujući stripove i francuske mange, "koji privlače brojnu publiku naročito mladu".

Prema njegovim rečima, francuski štand na sajmu će imati "pariski šmek, podsetiće na pariski kafe", jer je želja da posetioce prenesu u Pariz i Francusku, i tu će biti održavani susreti sa srpskim i francuskim književnicima, izdavačima i prevodiocima, uz potpisivanje knjiga. 

Pomenuvši kao teme i modu, gastronomiju i sport, povodom Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine, Pjere je dodao da iz Francuske na Beogradski sajam stiže mnogobrojna delegacija u kojoj su Patrik Beson, Matijas Enar, Katrin Kise, Florans Noavil, Erik Emanuel Šmit i drugi.
Umetnička direktorka Sajma knjiga Sanja Milić je istakla da su uspeli dovesti na sajam četiri važna književna imena - izraelskog pripovedača Etgar Keret, Portugalca Žoaoa Torda, britanskog istoričara Sajmon Sibaga Montefjore i književnicu Kejt Mos.

Komentari (0)

Kultura