Aktuelno iz kulture

"Barbi" prkosi svim zabranama: Rusi "na crno" gledaju novi film o popularnoj lutkici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/09/2023

-

21:09

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Blokbaster koji je obeležio leto 2023. stigao je u Rusiju, uprkos tome što su se filmski studiji usled rata u Ukrajini povukli iz te zemlje, a Rusi u redovima čekaju da kupe karte "na crno".

Naime, pošto su holivudski studiji prestali sa prikazivanjem svojih filmova u Rusiji, nelegalne kopije našle su svoj put i filmovi se uredno sinhronizuju na ruski jezik. Ruski Insider navodi da je film "Barbi" tokom samo jednog vikenda prikazivanja u toj zemlji zaradio 120 miliona rubalja, a ukoliko je to tačno, po gledanosti je pretekao sve filmove u zvaničnoj distribuciji.

Da bi izbegli probleme s licencama, bioskopi prodaju ulaznice za kratke filmove ruske proizvodnje, ali zapravo prikazuju dugometražni film "Barbi". 

CNN piše da su manji bioskopi zbog velike potražnje rešili da film prikazuju, iako je reč o piratizovanim snimcima, a ljubitelji najpopularnije lutkice u svetu spremni su da čekaju i u redovima, kako bi pogledali novo ostvarenje u režiji Grete Gervig.

U Moskvi je čak otvorena "Barbi kuća" za fotografisanje, a ruski modni brendovi predstavili su nove kolekcije u ružičastim bojama.

Anton Dolin, nekadašnji urednik jednog od najpopularnijih filmskih časopisa u Rusiji za Guardian kaže da popularnost ovih projekcija odražava stavove Rusa koji se ne slažu sa ratom.

"Odlazak na film Barbi, na neki način, predstavlja vraćanje načina života koji su imali pre rata", rekao je Dolin.

"Barbi ima loš uticaj"

Uprkos entuzijazmu publike, jedan deo ruskih zvaničnika kritikovao je američkog proizvođača lutaka "Matel" koji stoji iza čuvene lutke, ali i film koji, prema njihovom mišljenju, propagira nemoralne zapadne vrednosti.

Tanjug/AP/Warner Bros

 

"Neke devojke posebno u tinejdžerskim godinama, pokušavaju da budu kao Barbi i tako iscrpljuju svoja tela", rekla je za BBC ruska narodna poslanica Marija Butina.

Ona je istakla i da film nije dobio zbaničnu dozvolu za prikazivanje u bioskopima.

Pored toga, lutka "Barbika" je još 2002. godine došla na listu zabranjenih igračaka, zbog navodno štetnog uticaja na psihu dece.

Barbi je naročito kritikovana, jer podstiče konzumerizam i, kako su tada naveli, "seksualne impulse". 

Oglasio se tada i aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je rekao da "Barbika narušava prave vrednosti ruske omladine".

Barbi zabranjena u mnogim državama

Teško je poverovati da ružičasta priča o najpopularnijoj lutki na svetu može da dirne u bolne političke teme, ali se upravo to desilo u nekim krajevima sveta, koji su rešili da Barbiki otkažu gostoprimstvo.

Printscreen YouTube/Warner Bros. Pictures

 

Serija "otkazivanja" počela je u Vijetnamu, čijim je cenzorima zasmetala jedna scena u filmu u kojoj se vidi nagoveštaj kineske verzije mape Južnog kineskog mora. Vijetnam i Filipini osporavaju tu mapu, a sporna scena se vidi čak i u trejleru filma kada Barbi, u trenutku egzistencijalne krize dolazi kod takozvane "Čudne Barbi" (Kejt Mekinon) da se s njom posavetuje o svojim budućim koracima.

U njenoj kući, gledaoci vide mapu sveta koja izgleda kao da ju je dete nacrtalo bojicama, dok se na "Aziji", uz obalu gde bi trebalo da se nalazi Kina, vidi niz isprekidanih linija u moru.

Naime, posle Drugog svetskog rata Kina je objavila mapu na kojoj je isprekidanom linijom sa jedanaest crtica označila oblast u Južnom kineskom moru, na koju je prema tvrdnjama zvaničnika, polagala "istorijsko pravo" (broj crtica je kasnije na mapama smanjen na devet). Međutim, Vijetnam i Filipini takođe su tvrdili da ova površina, koja predstavlja gotovo 80 posto Južnog kineskog mora, pripada njima. Inače, reč je o jednom od najprometnijih pomorskih puteva i moru koje je bogato ribom, naftom i prirodnim gasom. 

Printscreen YouTube/Warner Bros. Pictures

 

Međutim, 2016. godine Međunarodni sud pravde u Hagu proglasio je mapu koju je Kina nacrtala nevažećom, a praksu izgradnje ostrva kršenjem međunarodnog prava. Čak i u takvim okolnostima kineska vlada odbijala je presudu, a sukobi sa Vijetnamom su se nastavili, jer ta zemlja zvaničnu politiku te zemlje vidi kao pretnju suverenitetu.

Zbog svega toga Vijetnam je ocenio prikaz iz filma "uvredljivom političkom slikom" i zabranilo njegovo prikazivanje.

Usledila je i reakcija Filipina, koji su na kraju ipak dali "zeleno svetlo" za "Barbi", ali tek pošto je zamagljena sporna mapa.

Vlastima Libana "Barbi" je zasmetala iz potpuno drugog razloga. Tamošnji ministar kulture ocenio je da film promoviše homoseksualnost i seksualnu transformaciju i da je u suprotnosti sa vrednostima islama. 

I Kuvajt je zabranio "Barbiku" nedugo nakon Libana, a u obrazloženju su naveli da žele da zaštite "javnu etiku i društvenu tradiciju".

Film "Barbi" povučen je i iz bioskopa u Alžiru skoro mesec dana nakon što je prvi put prikazan u toj severnoafričkoj zemlji i to bez ikakvog obrazloženja. Neki ljudi su protestovali zbog otkazivanja na društvenim mrežama, osuđujući to kao "cenzuru i fanatizam", ali se "Barbi" nije vratila u bioskope.

Komentari (0)

Kultura