Aktuelno iz kulture

Opera "Andre Šenije" premijerno izvedena u Mts Dvorani: Romantična priča o borbi za ljubav i ideale

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2023

-

23:53

Opera "Andre Šenije" premijerno izvedena u Mts Dvorani: Romantična priča o borbi za ljubav i ideale
Opera "Andre Šenije" premijerno izvedena u Mts Dvorani: Romantična priča o borbi za ljubav i ideale - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Opera "Andre Šenije" italijanskog kompozitora Umberta Đordana, u režiji makedonskog umetnika Dejana Proševa, sa italijanskim solistima, premijerno je izvedena večeras u Velikoj sali Mts Dvorane u Beogradu.

Glavnu žensku ulogu u ovoj raskošnoj operi tumači srpski sopran Marija Jelić, sa veoma zapaženom karijerom u inostranstvu. Predstava je realizovana u koprodukciji Mts Dvorane, Operom iz Varne (Bugarska) i Teatrom Leće (Italija) uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Italijanska i ostala ekipa umetnika i solista čini internacionalnu postavu projekta, i tako uz dirigenta Marčela Motadelija, vodeće uloge, osim naše Marije Jelić, tumače - Hektor Lopez Mendoza - meksički tenor, Alberto Mastromarino - italijanski bariton, Irene Molinari - italijanski mecosopran. Uz soliste je nastupio Mešoviti hor, kao i orkestar umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”, postavljen u dubini sale iza učesnika.

Italijanski kompozitor Umberto Đordano (1867-1948) bio je poznat autor dela iz perioda verizma i neoromantizma, a proslavio se upravo operom "Andre Šenije" iz 1896. godine, koja je bila i na repertoaru Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ostale opere njegovog nevelikog opusa ("Marina", "Fedora", "Sibir", "Gospodja San-Žen", "Zli život") nisu dostigle nikada taj uspeh.

Tanjug/Rade Prelić

 

 

Opera u rediteljskom čitanju Dejana Proševa je predstavljena kao klasična postavka, sa kostimima tog perioda, držali su se originalne priče - epohe, libreta Luiđija Ilike, bez modernih elemenata, autentično.

Dirigent Marčelo Motadeli, priznati italijanski maestro, otkrio je nedavno u susretu sa medijima u Beogradu da mu je "Andre Šenije" - omiljena opera i ocenio da je u pitanju jedna od tri najkompleksnijih, najtežih i najzahtevijih opera u istoriji, a prve dve su, po njemu - "Falstaf" (1893) Đuzepea Verdija i "Devojka sa zapada" (1910) Đakoma Pučinija.

Publika je večeras tokom dva i po sata, kroz četiri čina, uz dve pauze, pratila romantičnu, strastvenu operu o borbi za ljubav i ideale.

Romantični pesnik Andre Šenije je opsednut svojom nemogućom ljubavlju prema dami Madaleni koja je pripadnica aristokratije, dok je on samo siromašni pripadnik Francuske revolucije. Prema originalnom libretu, prvi čin se odigrava u proleće 1789. u dvorcu De Koanji pored Pariza, dok su ostala tri čina smeštena u 1794. godinu na različitim lokacijama (Kraljičino šetalište pored reke Sene u Parizu, sudnica Revolucionarnog suda, dvorište pariskog zatvora Sen Lazar).

Tanjug/Rade Prelić

 

Glavni protagonista je poznati meksički tenor Hektor Lopez Mendoza u vodećoj i naslovnoj ulozi Andrea Šenija, koji je gotovo u poslednji čas zamenio italijanskog kolegu, tenora Daria Di Vietrija, zbog iznenadne bolesti.

U ulozi antagonista Žerarda nastupio je italijanski bariton Alberto Mastromarino, čiji su zapaženi nastupi u Bečkoj, Berlinskoj, Kraljevskoj operi u Londonu, Metropoliten operi u Njujorku.

U ulozi Madalene je Marija Jelić, naša mlada operska umetnica koja je pevala sa značajnim svetskim imenima kao što su Plasido Domingo (gostovala mu je na samostalnom koncertu na Stadionu Tašmajdan 2021), Elena Garanča, imala je zapažene nastupe u ulogama Aide, Toske u Srbiji i inostranstvu.

Istorijska ličnost Andre Šenije (Konstantinopolj, 1762 - Pariz, 1794) bio je grčko-francusku pesnik i romantični revolucionar, koji se borio za ljubav lepe Madalene iz sveta visokog društva, ali i za svoje ideale, svoju zemlju, što je vodilo do fatalnog kraja.

Svetska premijera opere "Andre Šenije" 28. marta 1896. godine doživela je pravi trijumf, a naslovnog tragičnog junaka kroz istoriju postavki tumačili su slavni tenori kao Enriko Karuzo, Plasido Domingo, Lučano Pavaroti, Mario del Monako, a Madalenu je igrala i grčko-američka operska diva Marija Kalas.

Međunarodnu autorsku ekipu opere "Andre Šenije" čine makedonski scenograf Kuzman Popov i italijanski kostimograf Salvatore Ruso, uz srpske operske pevače - Janu Cvetković (mecosopran), Milana Obradovića (bariton), Mihaila Šljivića (bas) i Mihaila Otaševića (tenor). 

Komentari (0)

Kultura