Aktuelno iz kulture

Beogradska filharmonija se povukla sa austrijsko-nemačke turneje

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2023

-

14:02

Beogradska filharmonija se povukla sa austrijsko-nemačke turneje
Beogradska filharmonija se povukla sa austrijsko-nemačke turneje - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska filharmonija saopštila je danas da se sa žaljenjem povlači iz projekta austrijsko-nemačke, navodeći kao razlog globalnu nestabilnost tržišta.

Filharmonija je trebalo da obuhvati koncerte u Beču, Firzenu, Štutgartu i Visbadenu od 5. do 9. novembra, sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom i violinistom Nemanjom Radulovićem. 

Kako je navedeno, "u svetlu pripreme stogodišnjice Beogradske filharmonije, uložen je kontinuiran rad od strane promotera i menadžmenta orkestra da se srpski ansambl predstavi u što više evropskih centara".

"Međutim, globalna nestabilnost tržišta koja se odrazila na međunarodna gostovanja velikih ansambala uticala je i na naš orkestar u većoj meri nego što je bilo moguće predvideti", kaže se u saopštenju.

Iz beogradskog orkestra su dodali da su uložili izuzetne napore da se turneja realizuje, ali da je "usled promenjenih okolnosti koje ranije nije bilo moguće sagledati, doneta teška odluka da se filharmonija povuče iz projekta".

Prema njihovim navodima, projekat "u ovom momentu predstavlja rizik koji institucija u trenutnoj situaciji nije u mogućnosti da preuzme".

"Svesni izazova koje ova odluka donosi, kao i poteškoća koje iz nje proizilaze, Beogradska filharmonija izražava veliku zahvalnost na razumevanju svim partnerima na projektu", nastavlja se u saopštenju.

Beogradska filharmonija je uputila "svima iskreno izvinjenje, pogotovo cenjenoj publici, Felcu, Raduloviću, kao i organizacijama Opus3 Artists i IMG Artists". 

"Izražavamo puno razumevanje za nelagode sa kojima se poslovni saradnici suočavaju, u nadi da će bolje okolnosti dozvoliti da se Beogradska filharmonija predstavi ljubiteljima muzike u gradovima Austrije i Nemačke", kaže se u saopštenju.

Komentari (0)

Kultura