Aktuelno iz kulture

Vek muzičke umetnosti: Simfonijom broj tri Gustava Malera, Beogradska filharmonija otvorila jubilarnu sezonu

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2023

-

23:16

Vek muzičke umetnosti: Simfonijom broj tri Gustava Malera, Beogradska filharmonija otvorila jubilarnu sezonu
Vek muzičke umetnosti: Simfonijom broj tri Gustava Malera, Beogradska filharmonija otvorila jubilarnu sezonu - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska filharmonija počela je večeras novu sezonu, na kojoj slavi svoju stogodišnjicu, izvođenjem Simfonije broj tri Gustava Malera, koja je zaslužila višeminutne ovacije ispunjene dvorane Kolarčeve zadužbine.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Na čelu sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, Beogradska filharmonija je izvela najdužu simfoniju u standardnom koncertnom repertoaru sa više od 150 učesnika na bini Kolarca, pošto su im se pridružili ženski hor Kolegijum muzikum (Collegium musicum), dečiji hor Kolibri kao i mecosopran Viktorija Masi.

Prvi koncert u slavljeničkoj sezoni filharmonija je posvetila svom direktoru Ivanu Tasovcu (1966-2021), a na početku su muzičari izveli himnu "Bože pravde", povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Za svečano otvaranje filharmonijske sezone i izvođenje ovog monumentalnog dela vladalo je veliko interesovanje, pa su bile uvedene ulaznice za stajanje.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Portparolka Filharmonije Jelena Milašinović je rekla Tanjugu da je večeras beogradski orkestar počeo svoju posebnu sezonu, kojom "proslavlja svoju stogodišnjicu, na grandiozni način, kako i dolikuje".

"Sto minuta muzike Malera za 100 godina Beogradske filharmonije je tek prvi u nizu u koncertnoj sezoni posvećenoj stogodišnjici, a ovaj koncert posvećujemo Ivanu za svu ljubav i sve ono što je uradio za Filharmoniju", istakla je Milašinović.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Prema njenim rečima, petina istorije Beogradske filharmonije se vezuje za Tasovca koji je napravio put ka njenoj budućnosti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura