Aktuelno iz kulture

Beogradska filharmonija i dirigent Zubin Mehta prvi put nastupili u Tirani

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2023

-

11:24

Beogradska filharmonija i dirigent Zubin Mehta prvi put nastupili u Tirani
Beogradska filharmonija i dirigent Zubin Mehta prvi put nastupili u Tirani - Copyright Marko Djokovic /Beogradska filharmonija

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska filharmonija i dirigent Zubin Mehta održali su istorijski, prvi koncert u glavnom gradu Albanije, Tirani, u okviru inicijative "Otvoreni Balkan".

U Nacionalnom pozorištu, operi i baletu Tirane Beogradska filharmonija je, kao i pre dva dana u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, izvela Simfoniju broj 7 Ludviga van Betovena i "Fantastičnu simfoniju“ Hektora Berlioza, koja je bila na repertoaru prvog Mehtinog koncerta sa orkestrom 1958. godine.

Čim je stupio na scenu u Tirani, Mehta je dočekan stojećim ovacijama, kojima je albanska publika nagradila maestra i muzičare i nakon izvođenja programa.

"Prvi put sam u Tirani i veoma sam srećan što sam ovde zajedno sa sjajnim orkestrom Beogradske filharmonije i nadamo se novim susretima u budućnosti", rekao je Mehta albanskim novinarima.

Pozdravljajući Mehtu, upravnica Nacionalnog pozorišta, opere i baleta Abigejla Vošita je istakla da su dugo čekali dolazak Mehte i "fantastične Beogradske filharmonije", ocenivši večerašnji nastup kao "istorijski događaj".

Koncertu su prisustvovali ambasador Srbije u Tirani Slobodan Vukčević, ministarka kulture Elva Margariti, kao i drugi ministri albanske vlade, predstavnici diplomatskog kora i ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Nakon gala koncerta u utorak u Kolarčevoj zadužbini, u okviru proslave 100. rođendana, Beogradskoj filharmoniji je ovo bio drugi nastup na mini turneji sa Mehtom u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", koju završavaju 24. juna u  Filharmoniji Republike Severne Makedonije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura