Aktuelno iz kulture

Zubin Mehta sa predsednikom Srbije: "Moje prijateljstvo sa vašim glavnim gradom odavno prevazilazi okvire muzike"

Komentari

Autor: FoNet

21/06/2023

-

12:07

Zubin Mehta sa predsednikom Srbije: "Moje prijateljstvo sa vašim glavnim gradom odavno prevazilazi okvire muzike"
Zubin Mehta sa predsednikom Srbije: "Moje prijateljstvo sa vašim glavnim gradom odavno prevazilazi okvire muzike" - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Moje prijateljstvo sa vašim glavnim gradom i Filharmonijom, kojima se uvek vraćam, odavno prevazilazi okvire muzike, poručio je danas dirigent Zubin Mehta u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić i Mehta su razgovarali o regionalnoj turneji svetski priznatog dirigenta u okviru inicijative Otvoreni Balkan, kao i o izgradnji nove koncertne dvorane Beogradske filharmonije u Beogradu.

U saopštenju se navodi da je šef države zahvalio maestru Mehti na veličanstvenom koncertu koji je održao u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, čime je na impresivan i nezaboravan način obeležen veliki jubilej – stogodišnjica Beogradske filharmonije.

"Iskreni prijatelj naše zemlje, maestro Mehta nikada nije zaboravio Beograd u koji se uvek vraća sa najlepšim i uzvišenim poklonima – koncertima za pamćenje i vrhunskim umetničkim nastupom koji svaki put fascinira domaću publiku i zbog kojih naš Beograd postaje centar umetničkog sveta", istakao je Vučić.

 

 

Mehta je dodao da koristi svaku priliku da podseti da je Filharmonija, kao jedan od najboljih evropskih orkestara, odavno zaslužila novu koncertnu dvoranu, koja bi postala i jedan od simbola Beograda.

Arhitektonsko idejno rešenje studija Amande Levit iz Londona predviđa da ova dvorana, sa ukupnom površinom zdanja koje će se prostirati na 57.911 kvadrata, ujedno bude i najveća kulturna investicija u regionu u proteklim decenijama.

Zubin Mehta je za taj projekat rekao da je ambiciozan i estetski predivan i predložio da se glavna dvorana nazove upravo po Ivanu Tasovcu koji je ostavio upečatljiv i neizbrisiv trag u istoriji Filharmonije i čija je vizija bila da ovaj objekat bude i simbol izgradnje svetlije i održivije budućnosti grada.

Tanjug/Beogradska filharmonija/Marko Đokovi

 

Sa četiri prostorije za izvođenje, održavanje proba i kreativni rad, uključujući simfonijsku koncertnu salu sa 1.600 mesta, dvorana će biti ne samo novi dom Beogradske filharmonije, već i prva te vrste na Balkanu, kao međunarodno priznata platforma za muzičko izvođenje svetske klase koja će doprineti društvenom, ekonomskom i ekološkom razvoju Srbije.

Vučić je ponovio da će Beograd i Srbija uvek biti druga kuća velikog Zubina Mehte, dodaje se u saopštenju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura