Aktuelno iz kulture

Slavljenički koncert Beogradske filharmonije na Ušću: Fantazija pod zvezdanim nebom

Komentari

Autor: Tanjug

02/07/2023

-

23:17

Slavljenički koncert Beogradske filharmonije na Ušću: Fantazija pod zvezdanim nebom
Slavljenički koncert Beogradske filharmonije na Ušću: Fantazija pod zvezdanim nebom - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska filharmonija sa šefom digirentom Gabrijelom Felcom održala je večeras, u okviru proslave 100 godina svog postojanja, besplatan koncert "Dizni Fantazija uživo“ pred oko 20.000 posetilaca na prostoru Ušća.

Filharmonija je ovacijama posetilaca i izlaskom na bis okončala dvočasovni slavljenički koncert u beogradskom Bloku 14, gde je izvođena muzika iz "Diznijevih" filmova "Fantazija" (1940) i "Fantazija 2000", uz video projekcije njihovih odlomaka na tri velika video bima.

Beogradska filharmonija večeras je sa šefom dirigentom Gabrijelom Felcom održala besplatni koncert "Dizni Fantazija uživo“ na prostoru Ušća.

Pre početka koncerta pred oko 20.000 posetilaca u beogradskom Bloku 14, Felc je u svom obraćanju poručio da je večerašnji koncert zaista poseban zato što se njime slavi "100 godina velike Beogradske filharmonije".

"FIlharmonija je mnogo više od orkestra. Ona je vaš ponos i stogodišnji prijatelj. Filharmonija dovodi svet u Beograd i stavlja Beograd u centar sveta. Pun vek ponosa, velikog rada i neopisive radosti sviranja", istakao je Felc.

Na koncertu je Beogradska filharmonija izvela muziku iz "Diznijevih" filmova "Fantazija" (1940) i "Fantazija 2000", uz video projekcije njihovih odlomaka, a Felc je poručio da će posetiocima na Ušću izvesti "deset kompozicija uz najlepši animirani film na svetu". 

Koncert su otvorili zvuci Pete simfonija Ludviga Van Betovena, a filharmonija je pripremila i njegove “Pastoralne simfonije”, deo “Krcka Oraščića” Pjotra IIiča Čajkovskog i “Mesečinu” Kloda Debisija. Beograđani su mogli da čuju i “Žar pticu” Igora Stravinskog, “Ples časovnika” Amilkarea Ponkijelija i “Čarobnjakovog učenika” Pola Dikaa, a u finalu "Sjaj i raskoš” Edvarda Elgara, “Rimske pinije” Otorina Respigija i “Karneval životinja” Kloda Sen-Sansa.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu