Aktuelno iz kulture

Ovacije za Beogradsku filharmoniju i Zubina Mehtu u Skoplju

Komentari

Autor: Tanjug

25/06/2023

-

09:41

Ovacije za Beogradsku filharmoniju i Zubina Mehtu u Skoplju
Ovacije za Beogradsku filharmoniju i Zubina Mehtu u Skoplju - Copyright Tanjug/Beogradska filharmonija/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Nastupom Beogradske filharmonije, pod upravom Zubina Mehte, u Skoplju je sinoć završena prve turneja Mehte i orkestra u okviru inicijative Otvoreni Balkan, tokom koje je u regionu proslavljeno 100 godina od osnivanja Beogradske filharmonije.

Nastup Mehte i Beogradske filharmonije u Sali Filharmonije Republike Severne Makedonije ispraćen je višeminutnim stajaćim ovacijama.

Ogromno interesovanje je vladalo za koncert Zubina Mehte i Beogradske filharmonije, a ulaznice su rasprodate u rekordnom roku.

Publika je pozdravila maestralno izvođenje dva simfonijska remek-dela, Betovenove simfonije broj 7 i Berliozove Fantastične simfonije. 

Tanjug/Beogradska filharmonija/Marko Đoković

 

Mehta je za makedonske medije pohvalio inicijativu Otvoreni Balkan i ujedinjenje balkanskog prostora kroz kulturu. 

"Nikad ne potcenjujete moć muzike i umetnosti, u svom životu sam širom sveta, puno puta iskusio koliko muzika može da spaja ljude i poveže različite kulture. Prvi put kad sam bio u Skoplju, bilo je to odmah posle razornog zemljotresa 1963. godinež. Iako je grad bio devastiran, ljudi su na svoju tragediju zaboravili bar na ta dva sata tokom koncerta", rekao je

Mehta.

U šezdesetpetogodišnjoj karijeri Mehte (87), nastup u Filharmoniji Republike Severne Makedonije je njegov četvrti dolazak u Skoplje, a Beogradska filharmonija je nastupila ponovo nakon gotovo 50 godina. 

U svojoj stogodišnjoj istoriji, orkestar beleži dva nastupa u Skoplju - 1940. i 1976. godine.

Tanjug/Beogradska filharmonija/Marko Đoković

 

Koncertu su prisustvovali ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska Stojčevska, delegacija Ministarstva kulture Srbije, članovi vlade Severne Makedonije i predstavnici diplomatskog kora. 

Kroz proslavu svoje stogodišnjice, Beogradska filharmonija je zajedno sa Mehtom povezala region u jedinstvenu kulturnu celinu. 

Prvobitno je održan Gala koncert 20. juna u beogradskom Kolarcu, a potom je Beogradska filharmoinija imala prvi nastup u istoriji u Tirani.

Mehta je nakon poslednje probe zahvalio filharmoničarima na zajedničkom radu tokom protekle nedelje i čestitao im izuzetno uspešnu turneju. 

On je poželeo muzičarima da poput njihovih makedonskih kolega, dobiju svoju novu koncertnu dvoranu u Beogradu što pre, uz nadu da će njena glavna sala nositi ime Ivana Tasovca. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura