Aktuelno iz kulture

Nebojša Ilić za Euronews Srbija o novoj predstavi Zvezdara teatra: Kuća je nešto za čim svi tragamo i što smo izgubili

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/10/2023

-

09:20

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Četrdeseta sezona Zvezdara teatra počinje u nedelju 8. oktobra i to premijerom komada "Kuća" Nebojše Ilića u režiji Voje Brajovića. Reprize ove predstave su zakazane za 10, 17, 21. i 28. oktobar.

U predstavi igraju Branimir Brstina, Ivana Zečević i autor Nebojša Ilić. 

"Kuća je nešto za čim svi tragamo i nešto kao da smo izgubili. Mir, dom, okruženost onima koje voli i s kojima se razume je stalna čovekova potreba. Ali neko osećanje stranstvovanja prati čoveka stalno, bilo da je negde otišao, a bilo i da je ostao i da se oseća kao stranc i da mu sve izgleda nekako čudno. I sam sa sobom čovek ima duboko osećanje stranstvovanja", kaže Ilić za Euronews Srbija o inspiraciji iza ovog komada.

Euronews Srbija

 

Ilić kaže da su i on i Branimir Brstina, odmah znali da će predstavu režirati Voja Brajović.

"Skoro da smo u istom trenutku poželeli da zovemo jedna drugog i izgovorimo to ime. To se tako nekako i desilo. Ceo život smo prijatelji i poštovaoci onoga što radi Voja, a on je uvek imao neku sklonost ka tome da vidi celinu, da vidi kontekst i da ima autorski pogled na pozorište. Onda je bila strepnja hoće li on to prihvatiti. Kad he prihvatio, kako će to sve izgledati. Pridružila nam se Ivana i onda je to jedna jako čudna okolnost da je glumac pisao, da glumac režira i da glumci igraju. Nije nam bila namera da iz pozorišta izbacimo pisce i reditelje, nego je tako ispalo", kaže uz osmeh Ilić.

Zvezdara teatar je otvoren upravo 8. oktobra 1984. godine, kada je izvedena predstava "Mrešćenje šarana" Aleksandra Popovića, a ove sezone publiku očekuju zvučni nazivi predstava - "Voz", "Tre sorele", "Osama-kasaba u Njujorku", "Generalna proba samoubistva"...

Zvezdara teatar gostovao je sa "Knjigom o Milutinu" 1. oktobra u Kulturnom centru "Helse" u Cirihu, a potom 12. oktobra u Kruševačkom pozorištu, dok predstava "Nije čovek ko ne umre" stiže 22. oktobra pred novosadsku publiku, a 26. oktobra biće na Međunarodnom festivalu pozorišta "Zlatna vila" u Prijedoru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura