Aktuelno iz kulture

Leskovački narodni muzej dobritnik "Živa" nagrade za najbolji slovenski muzej za 2023. godinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/10/2023

-

10:27

Leskovački narodni muzej dobritnik "Živa" nagrade za najbolji slovenski muzej za 2023. godinu
Leskovački narodni muzej dobritnik "Živa" nagrade za najbolji slovenski muzej za 2023. godinu - Copyright Samuel Okkel

veličina teksta

Aa Aa

"Živa" nagrada za 2023. godinu za najbolji slovenski muzej dodeljena je Narodnom muzeju Leskovac koji brine o kulturno-istorijskoj baštini juga Srbije, proučava, dokumentuje, štiti i čuva zbirke arheološkog, etnološkog, istorijskog i umetničkog karaktera na muzejskoj konferenciji Slovačkog narodnog muzeja u Bratislavskom zamku.

U proteklih devet godina, Forum slovenskih kultura, osnivač "Živa" nagrade, na čelu sa dr Andrejom Rihter doprineo je afirmaciji muzeja slovenskih zemalja, sa svim njihovim različitostima, obuhvatajući njihovu slovensku suštinu i bogatstvo njihove baštine. Nagrada nosi ime po slovenskoj boginji Živi i predstavlja princip života, lepote, vitalnosti i plodnosti. neki od kriterijuma koje žiri nagrade Žive razmatra prilikom obilaska muzeja kandidata su podsticanje dijaloga, komunikacija i umrežavanje, razmena ideja, znanja i iskustava u pogledu zaštite muzeja i promocije njihovih fondova i usluga, angažovanje prema potrebama društva, inovativnost,kreativnost, participacija i inkluzija.

Samuel Okkel

 

Ove godine žiri "Živa" nagrade nominovao je 24 muzeja iz 10 zemalja.

Živa nagrada za 2023. god. za najbolju slovensku kulturno istorijsku celinu dodeljena je DUBoak Interpretacijskom centaru maritimne baštine, Malinska, Hrvatska. Počasno priznanje dodeljeno je Muzeju emigracije iz Slovačke u Severnu Ameriku, Pavlovce nad Uhom - Tahina, Slovačka. Dodeljeno je pet specijalnih priznanja: Muzeju savremene umjetnosti Ars Aevi, Sarajevo, Bosna i Hercegovina za održivost; Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović", Čačak,Srbija za brigu prema posetiocima i otvorenost; Muzeju Ričani, Češka Republika za kreativnost; Muzeju Velenje, Slovenija za liderstvo i timsku efikasnost i Kulturnom centru Krško, zamku Rajhenburg, Slovenija za pripovedanje.

Žiri nagrade "Živa" za 2023. godinu je smatrao da su svih sedam nominovanih muzeja iz Ukrajine izuzetni i nagrađeni su posebnom i jedinstvenom titulom Kulturni heroji slovenske baštine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura