Aktuelno iz kulture

Almodovarova priča o ostavljenom i zaljubljenim ženama: Mjuzikl "Žene na ivici nervnog sloma" u Pozorištu na Terazijama

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2023

-

15:31

Almodovarova priča o ostavljenom i zaljubljenim ženama: Mjuzikl "Žene na ivici nervnog sloma" u Pozorištu na Terazijama
Almodovarova priča o ostavljenom i zaljubljenim ženama: Mjuzikl "Žene na ivici nervnog sloma" u Pozorištu na Terazijama - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Novi mjuzikl Pozorišta na Terazijama "Žene na ivici nervnog sloma" prema istoimenom filmu Pedra Almodovara, u režiji Nebojše Bradića, imaće dve premijere 20. i 21. oktobra, najavljeno je danas u susretu sa medijima u ovom teatru. 

Tekst je napisao Džefri Lejn, dom muziku i stihove mjuzikla potpisuje Dejvid Jazbek.

Početkom juna počele su probe za ovaj novi veliki projekat našeg muzičkog pozorišta koji će imati dve ravnopravne glumačke podele.

"Radimo dvostruke podele, iz praktičnih razloga, jer se uvek može dešavati da se neki glumci razbole, i onda smo prinuđeni da otkažemo izvođenje. Na ovaj način mi praktično kao da imamo dve predstave, i šanse za otkazivanjem su sve manje", objasnio je upravnik Pozorišta na Terazijama, glumac Rade Marjanović i podsetio da se sa tom praksom krenulo još sa hit mjuziklom "Čikago" u režiji Kokana Mladenovića, po istoimenom američkom filmu i predstavi na Brodveju.

Tanjug/Nemanja Jovanović

Rade Marjanović

Marjanović je naglasio da ovaj teatar realizuje produkcije barem jednom godišnje, kada rade već poznati svetski mjuzikl kao što je poslednjih sezona "Flashdance" prema kultnom filmu Edrijana Lajna, a onda spremaju i domaće mjuzikle kao što su "Sa druge strane jastuka" prema 30 hit pesama Momčila Bajagića Bajage i "Crni leptir" posvećen antologijskim hitovima "YU Grupe".

"Ove godine smo tako radili 'Veče mjuzikla na Terazijama' kao želju celog ansambla da svi zajedno glume u jednoj predstavi, da igraju što više, da budu zaposleni na jednom projektu, a ne da čekaju jednom godišnje nove predstave. I sada dolazimo do licenciranog mjuzikla 'Žene na ivici nervnog sloma'", najavio je upravnik Rade Marjanović.

Autorski tim mjuzikla, osim reditelja Nebojše Bradića, čine - Ivan Ilić (muzički aranžmani), Igor Barberić (koregrafija), Miodrag Tabački (scenografija), Staša Jamušakov (kostimi).

Predstava će imati dve glumačke podele: Ivana Popović / Jelena Stupljanin, Hadži Nenad Maričić, Ivana Knežević/Nataša Marković, Slaven Došlo/Arsenije Tubić, Tatjana Dimitrijević / Teodora Tomašev, Jelena Jovičić / Olivera Bacić, Tanja Živković/Marta Bogosavljević, Žarko Stepanov/Nikola Bulatović, Valentina Pavličić, Milena Moravčević, Maja Noveljić Romčević, Aleksandar Dunić, Milan Tubić, Ana Radivojević Zdravković i mnogi drugi.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

"Imamo veoma dinamičan, uzbudljiv, vrlo uzburkan proces rada na ovom mjuziklu. Pre svega je neobičan izbor naslova za repertoar Pozorišta na Terazijama, jer ovo je ipak atipičan mjuzikl. Navikli smo da se igraju ovde pitke priče, vesele, donekle sa predvidljivom konotacijom. Toga ovde nema, i mnogi ga nazivaju 'art mjuzikl'", ocenio je reditelj Nebojša Bradić koji je u ovom teatru postavio i mjuzikl "Brodvejske vragolije" (2019).

On je ranije režirao i veoma mračan mjuzikl "Buđenje proleća" prema drami Franka Vedekinda u Beogradskom dramskom pozorištu, čiji je bio upravnik neko vreme.

"Kada sam bio na Brodveju, pitao sam tamo čelnike kako oni igraju i tako ozbiljne priče kao 'Buđenje proleća', i oni su mi rekli: 'Mi ovde imamo i boemsku publiku'. Tako i ja mislim da je i kod nas, da će biti itekako publike za ovu vrstu manje veselog mjuzikla", smatra Bradić.

Reditelj je ocenio da je film kao i mjuzikl "Žene na ivici nervnog sloma" miks zabavno duhovite priče sa tugom i patnjom.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

"Ovo je priča o usamljenim, ostavljenom i zaljubljenim ženama. U pitanju je jako brzo smenjivanje emocija, i to nije nimalo lak zadatak za glumice. Ovo je mjuzikl posvećen ženi", zaključio je Nebojša Bradić.

Svetska premijera mjuzikla je bila 2010. na Brodveju (Njujork) i onda 2015. na Vest Endu (London).

Učestvuje orkestar Pozorišta na Terazijama za otvaranje sezone 2023/2024. 

Film "Žene na ivici nervnog sloma" je španska crna komedija iz 1988. godine, prema scenariju i režiji Pedra Almodovara. Iste godine, film je bio nominovan za Oskara u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku, a debitovao je i na 45. filmskom festivalu u Veneciji. 

Osvojio je pet "Goja" nagrada (Španski Oskar), koje dodeljuje španska Akademija filmske umetnosti i nauke, i dva priznanja od Evropske filmske akademije. Bio je takođe nominovan i za nagrade BAFTA i Zlatni globus. 

Muzički aranžman potpisuje Ivan Ilić, koji je podsetio da sa Pozorištem na Terazijama sarađuje poslednjih 20 godina na osam projekata, a prvi put je na ovoj poziciji aranžera, više je bio u ulozi dirigenta.

"Ovaj mjuzikl, zanimljivo, uopšte nema dirigenta, orkestar je sve vreme na sceni i sarađuje sa pevačima. Hot, Balet i glumački ansambl ovde nisu odvojeni, već zapravo svi rade sve, što je u svetu pravi standard. Imaćemo jedan emotivni mjuzikl koji kroz songove govori o unutrašnjem životu likova, a obično se brzo smenjuju scene u ovakvim predstavama. Sada je to malo drugačije", napomenuo je Ivan Ilić.

I dirljiva i urnebesna, ovo je priča o ženama i muškarcima. U centru je Pepa, čiji prijatelji i ljubavnici oslikavaju duh Madrida osamdesetih godina prošlog veka. Zajedno sa Pepom, tu je i njen nestali ljubavnik Ivan, Lusija, njegova bivša žena sumnjivog razuma, njihov sin Karlos, Kandela, Pepina prijateljica i njen dečko terorista, advokat  i taksista koji deli maramice, čokolade i savete u jednakim razmerama.

Pozoriste na Terazijama

 

Glumica Nataša Marković nakon davnog angažmana u mjuziklu "Briljantin", sada drugi put sarađuje sa Pozorištem na Terazijama, na poziv Nebojše Bradića, sa kim je radila mega uspešan mjuzikl operu "Jadnici" i mjuzikl "Rebeka" za Operu i teatar Madlenianum.

Ona ovde igra lik Lusije, koju deli sa Ivanom Knežević u drugoj podeli.

"Mjuzikl je veoma ozbiljan i zahtevan žanr, a čini mi se da nekako nije dovoljno cenjen. Barem ne kod nas. Redovno gledam mjuzikle u ovom pozorištu, možda sam jedna od retkih koja gleda svaku novu predstavu i vidim koliko moje divne drage kolege napreduju u tome. Povremeno i ja igram u mjuziklima što veoma volim. Ovde mi je posebno drago što konačno igram sa mojim kolegom sa klase na studijama Nikolom Bulatovićem", istakla je Nataša Marković, koja je nedavno oduševila publiku sa novom predstavom "1984" prema romanu Džordža Orvela, za Beogradsko dramsko pozorište, čiji je stalni član.

Tanjug/Nemanja Jovanović

Ivana Popović

Kako stoji u beleškama reditelja, u fokusu novog mjuzikla su žene čiji odnosi prema muškarcima dovode do burna dva dana ljubavi, konfuzije i strasti. 

Najveći deo radnje dešava se u stanu glumice Pepe Markos koji ispunjavaju različiti ljudi. 
Pepa pokušava da se suoči sa činjenicom da ju je ostavio njen ljubavnik Ivan. Tu su i Ivanova uznemirena i naoružana žena Lusija, njihov pohotni sin sa verenicom, fotomodel sklon fatalnom zaljubljivanju i samoubistvu.

Autori mjuzikla emociju priče podvlače pesmama: Pepa svoju krizu izražava u pesmi "Na ivici", manekenka Kandela u "Ponašanju modela" peva o mukama koje ima devojka teroriste, dok Lusija u pesmi "Nevidljiva" ukazuje kako se društvo odnosi prema odbačenim sredovečnim ženama.

Muzika je obojena hispano zvukom, tako da će gledaoci osetiti flamenko, bosa novu, mambu.  
Mjuzikl  "Žene na ivici nervnog sloma" je posveta sposobnosti njegovih  junakinja da opstanu u svetu koji nije naklonjen ženama. 

Komentari (0)

Kultura