Aktuelno iz kulture

Sunčica Šido: Osluškivali smo šta publika želi na Gete festu

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2023

-

10:25

Sunčica Šido: Osluškivali smo šta publika želi na Gete festu
Sunčica Šido: Osluškivali smo šta publika želi na Gete festu - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Koordinatorka programa kulture Gete instituta Sunčica Šido najavila je novo izdanje Festivala savremenog nemačkog filma "Gete fest", koje će biti održano od 12. do 15. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Beograda, kao i u Novom Sadu i Nišu.  

Kao selektorka festival Šido je rekla da su u pripremi 12. "Gete festa" osluškivali šta publika želi kada je u pitanju nemačka savremena kinematografije, i u skladu s tim u kulturnim centrima Beograda, Novog Sada i Niša prikazaće sedam filmova.

"Gete fest" otvara "Sunce i beton" reditelja Dejvida Vnentahta, koji Šido najavljuje kao pravo osveženje, jer se bavi se različitim temema, od klasnog društvu do sistema školstva, uz "mnogo dobre muzike i svež pogled kamere"; na deo Berlina koji naseljavaju siromašniji slojevi.

"Film ne pokušava da esencijalizuje prekarijat, već pokušava da prikaže kako žive ljudi koji ne mogu ni da domaštaju o nekim pozicijama, recimo medijske slobode i besklasnog društva", navela je Šido. 

Tanjug/Rade Prelić

 

Od ostalih filmova festivala Šido je izdvojila "Zbornicu" reditelja Ilkera Čataka, koji je pokupio brojne nagrade u Nemačkoj i kandidat je te zemlje za Oskara, a na programu "Gete festa" je kao srpska premijera 14. oktobra.

Dansko-švedsko-francuko-nemačka koprodukcija "Sveti pauk" danskog reditelja iranskog porekla Alija Basija je već bio prikazan na Festivalu autorskog filma, ali Šido ističe da su ga uvrstili u program jer se bavi značajnom temom femicida u iranskom fundamentalističkom društvu".

"Selektovali smo ga da bi još jednom podvukli značaj i pružili priliku publici koja je propustila da ga ipak pogleda", dodal je Šido. 

Govoreći o aktivnostima Gete instituta, Šido je rekla da su ranije imali praksu da dovode umetnike iz Nemačke koji bi predstavili neki svoj komad ili umetničko čitanje, ali da se poslednjih par godina neretko dešava da se gostujući umetnici umreže sa lokalnom scenom. 

Prema njenim rečima, rade se master klasovi i radionice, a postoji sve više mogućnosti, ne samo putem Gete instituta, nego i preko evropskih fondova, koji omogućavaju veću pokretljivost umetnika, da dogovore odlazak u neku rezidenciju ili je dovedu.

Šido je rekla da je delovanje Gete instituta "sve više usmereno na lokal i međunarodnu razmenu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura