Aktuelno iz kulture

Sve je spremno za početak Gete festa: Šta nas sve očekuje na Festivalu savremenog nemačkog filma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/10/2023

-

11:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Dvanaesto izdanje filmskog festivala GoetheFEST, u organizaciji Goethe-Instituta, održaće se u oktobru u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Na ovogodišnjem festivalu pod sloganom "Refleksije – između percepcije i stvarnosti" biće prikazano sedam nemačkih savremenih filmova koji pružaju duboku analizu aktuelnih pojava u savremenom društvu, odnosno onih koje su za savremeno društvo relevantne. Čak pet filmova inspirisano je istinitim događajima.

Beogradski program 12. GoetheFEST-a održava se od 12. do 15. oktobra u Kulturnom centru Beograda, novosadski program u Kulturnom centru Novog Sada od 19. do 22. oktobra, a niški program u sali 5 bioskopa Cineplexx Niš od 26. do 29. oktobra 2023. godine, u saradnji sa Niškim kulturnim centrom.

Sunčica Šido, selektorka programa GoetheFEST-a, povodom ovogodišnjeg izdanja manifestacije za Euronews Srbija objašnjava da je u programu zastupljeno mnogo različitih tema, osvrta na savremeno društvo.

GoetheFEST 2023/Promo

 

"Među njima je i ovogodišnji nemački kandidat za Oskara za najbolji strani film 'Zbornica' Ilkera Čataka koji će kroz mikrokosmos jedne škole u Nemačkoj predstaviti presek savremenog nemačkog društva", objašnjava Šido.

Još jedan i to danski kandidat za prestižno priznanje koji će se naći na programu Gete festa je i film danskog reditelja iranskog porekla Alija Abasija "Sveti pauk" koji se bavi temom mizoginije koja ishoduje femicidom u kontekstu islamskog društva. 

"Tu je i istorijska drama Larsa Kramea 'Čovekove mere' bavi se mračnim poglavljem kolonijalne istorije Nemačke, kao i 'Egzil' Visara Morine, reditelja albanskog porekla, koji je triler o paranoji i identitetu o pokušaju integracije migranta albanskog porekla u nemačko društvo", kaže Šido za Euronews Srbija.

Naša sagovornica istakla je i uzbudljiv film reditelja Aksela Raniša "Zaljubljena Orfeja", koji priča savremeni osvrt na priču o Orfeju i Euridici i spaja operu, film i ples.

Ovogodišnji GoetheFEST otvara beskompromisna filmska adaptacija bestselera proslavljenog nemačkog stand-up komičara, podcast voditelja i pisca Feliksa Lobrehta "Sunce i beton" u režiji Dejvida Vnenta. Neverovatno svež film vodi nas u centar socijalnih nepravdi, berlinski Nojkeln. Za četvoricu tinejdžera i glavnih protagonista ovo je kvart pun droge, rep muzike, nasilja i dosade.

U programu 12. GoetheFEST-a svoje mesto pronašao je i originalan debitantski film "Obični" Sofi Linenbaum koja je nakon završenih studija psihologije, pisanja pozorišnih komada, studija režije na filmskom univerzitetu Babelsberg Konrad Volf, niza serija i kratkih dokumentarnih filmova, snimila svoju prvu dugometražnu igranu Sci-fi satiru.

GoetheFEST održava se od 2012. godine i predstavlja presek savremene nemačke kinematografije. Program je tradicionalno okrenut nagrađivanim i najboljim ostvarenjima sa čuvenog Berlinala, jednog od najznačajnijih svetskih festivala autorskog filma.

Komentari (0)

Kultura