Aktuelno iz kulture

Nova aplikacija sa proširenom realnošću rekonstruiše izgled Akropolja od pre 2.500 godina

Komentari

Autor: Euronews

12/10/2023

-

20:27

Nova aplikacija sa proširenom realnošću rekonstruiše izgled Akropolja od pre 2.500 godina
AP/Petros Giannakouris - Copyright AP/Petros Giannakouris

veličina teksta

Aa Aa

Možda ste se nekada zapitali kako je atinski Partenon izgledao na vrhuncu slave. Posetiocima Akropolja naoružanim pametnim telefonima, sada nova aplikacija omogućava da zavire u daleku prošlost i vide rekonstrukciju velelepnih građevina iz 5. veka pre nove ere.

Reč je o "Chronos"-u, softveru zasnovanom na proširenoj realnosti, čiji je razvoj podržalo grčko Ministarstvo kulture. On omogućava korisnicima da usmere telefon ili tablet ka Partenonu i vide kako je on najverovatnije izgledao pre 2.500 godina.

U digitalnoj rekonstrukciji najpopularnijeg arheološkog lokaliteta u Grčkoj, kolekcija mermernih skulptura, poznatih kao "Mermer iz Partenona" ili "Elginov mermer" nalazi se na vrhu hrama.

One su sa tog mesta uklonjene pre više od 200 godina i sada su izložene u Britanskom muzeju u Londonu, što je već dugo predmet spora između Britanije i Grčke. 

Nov način da se istraži istorija

Aplikacija "Chronos", koja je dobila ime po grčkom bogu vremena, pruža i manje poznate informacije o lokalitetu, a koje su tek nedavno otkrivene. Na primer, da je velika statua boginje Atine iz glavne dvorane stajala nad plitkim bazenom. 

Grčko Ministarstvo kulture nada se da će uključivanjem novih tehnologija više ljudi zainteresovati za učenje o ovom drevnom mestu, piše Euronews.

AP/Petros Giannakouris

 

Virtuelna restauracija vidljiva je s bilo koje tačke Akropolja, što znači da turisti ne moraju da ulaze u gužvu, kako bi izbliza mogli da vide legendarne spomenike. 

"Pristupačnost se sada proširuje na digitalni prostor. Pravi i virtuelni posetioci s bilo kog kraja sveta sada mogu da dele znanje o istoriji", rekla je ministarka kulture Lina Mendoni na događaju povodom lansiranja aplikacije u maju ove godine.

Tehnologija kao prozor u drevnu Grčku

Grčko Ministarstvo kulture i nacionalna turistička organizacija relativno kasno počinju da prate digitalne trendove, ali s velikim entuzijazmom. Od nedavno su udruženi sa mnogim velikim igračima u svetu tehnologije, pa su tako 2018. organizovali putovanje za kineske pobednike foto konkursa i ljubitelje igre "Assassin’s Creed Odyssey", koja omogućava igračima da šetaju drevnom Atinom.

AP/Petros Giannakouris

 

Takođe, Microsoft je sklopio partnerstvo s ministarstvom pre dve godine, omogućivši interaktivnu digitalnu turu na drevnom Olimpu, mestu rođenja Olimpijskih igara na jugu zemlje.

Dizajneri aplikacije "Chronos" kažu da se nadaju da će dodatno unapređivati postojeće funkcije, koje od nedavno uključuju i virtuelnog vodiča, zasnovanog na veštačkoj inteligenciji po imenu "Clio".

"Kako tehnologije i mreže budu napredovali, sa boljim propusnim opsegom i manjim kašnjenjem, mobilni uređaji će moći da preuzimaju sadržaj višeg kvaliteta", kaže Panajotis Gabrijelides, visoki funkcioner grčke telekomunikacione kompanije "Cosmote", uključene u projekat.

Za sada virtuelne rekonstrukcije na "Chronos"-u imaju četiri spomenika na Akropolju, uključujući Partenon, susedno rimsko pozorište i delove Muzeja Akropolja izgrađenog u podnožju stene.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura