Aktuelno iz kulture

Iz Muzeja u Glazgovu nestala skulptura Rodena vredna 3,5 miliona evra

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2023

-

08:15

Iz Muzeja u Glazgovu nestala skulptura Rodena vredna 3,5 miliona evra
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Statui francuskog vajara Ogista Rodena, koja je deo poznate kompozicije "Građani Kalea", ne može da se uđe u trag u umetničkim zbirkama muzeja u Glazgovu, saopštili su predstavnici muzeja.

Skulptura koju je glazgovski muzej kupio od umetnika 1901. godine, bila je postavljena u Kelvingrouv parku na izložbi u septembru 1949. godine, ali joj se od tada gubi trag.

Prema navodima organizacije "Komitet Roden", koja se bavi velikom umetničkom zaostavštinom ovog vajara širom sveta (izrada kataloga, posredovanje u prodaji, saradnja sa aukcijskim kućama), skulptura predstavlja Žana d'Era, jednu od ličnosti iz kompozicije "Građana Kalea". 

Gipsani radovi nisu izazivali veliko interesovanje četrdesetih godina prošlog veka, a danas bi vrednost tog dela iznosila oko 3,5 miliona evra.

Broznana statua koja slavi žrtvu lokalnih uglednih građana tokom opsade severnog francuskog grada Kalea od engleske vojske tokom Stogodišnjeg rata, naručila je opština i otkrivena je 1895. godine, a naknadno su izrađene brojne bronzane i gipsane verzije te statue.

Nestala statua "pretrpela je štetu" tokom izložbe na otvorenom 1949. godine, prema škotskoj organizaciji za očuvanje kulturne baštine "Glazgou lajf" i postoji mogućnost da bi nestalo delo moglo da se naknadno pronađe u arhivama muzeja.

Oko 1.750 drugih objekata nestalo je iz škotskih muzeja, uključujući zlatne kovanice povezane sa škotskom kraljicom Meri I, koja je vladala u 16. veku, prema "Tajmsu".

Britanski muzej je takođe nedavno priznao krađu nekoliko hiljada predmeta iz njegove riznice, što je dovelo do ostavke direktora.

Komentari (0)

Kultura