Aktuelno iz kulture

Britanski muzej digitalizuje kolekciju kao jedan od odgovora na brojne krađe

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2023

-

21:24

Britanski muzej digitalizuje kolekciju kao jedan od odgovora na brojne krađe
Britanski muzej digitalizuje kolekciju kao jedan od odgovora na brojne krađe - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanski muzej saopštio je danas da planira da digitalizuje celu svoju kolekciju kako bi obezbedio javni pristup svom ogromnom katalogu, nakon što je u avgustu objavio da je 2.000 artefakata ukradeno ili nestalo.

Predloženi projekat digitalizacije bi trajao pet godina, sa 2,4 miliona zapisa za otpremanje ili nadogradnju.

Kolekcija te ustanove ima najmanje osam miliona predmeta prema veb stranici muzeja, koji se godinama opirao pozivima mnogih zemalja, uključujući Grčku, da vrati istorijsko blago.

Jedan od najposećenijih muzeja u svetu bavi se posledicama krađa, koje su ukazale na unutrašnje nedostatke i dovele do odlaska njegovog direktora, preneo je Rojters.

"Mi smo zapravo bili žrtve nekih, kojima smo ukazali poverenje, a sada verujemo da su tokom dužeg vremenskog perioda krali iz muzeja", rekao je njegov predsednik Džordž Ozborn parlamentarnom odboru za kulturu, medije i sport.

Ozborn je procenio da je oko 350 artefakata u procesu vraćanja.

profimedia

 

Muzej, u kojem se čuvaju blaga poput kamena iz Rozete i mermera Partenona, otpustio je jednog člana osoblja zbog krađa, koje takođe istražuje londonska Metropoliten policija.

Ukradeni predmeti uključivali su zlatno prstenje, minđuše i druge komade nakita koji datiraju iz starog grčkog i rimskog perioda, kao i male predmete poput dragulja koji su često bili postavljeni u prstenje.

Privremeni direktor muzeja Mark Džons rekao je da su preduzeti koraci da se poboljša bezbednost i izrazio uverenje da se krađa ove vrste nikada više neće ponoviti.

"Međutim, ne možemo i ne smemo da pretpostavimo da se bezbednost zbirke može postići jednostavnim zaključavanjem svega, već verujem da je najvažnija reakcija na krađe uvećanje posvećenosti", naveo je on.

Muzej je prošlog meseca pokrenuo javnu telefonsku liniju apelujući za pomoć u pronalaženju ukradenih predmeta.

Komentari (0)

Kultura