Aktuelno iz kulture

Sve je spremno za 66. Beogradski sajam knjiga: Koji nas novi naslovi očekuju na najvećoj književnoj smotri u regionu

Komentari

Autor: Staša Rosić

20/10/2023

-

20:36

Sve je spremno za 66. Beogradski sajam knjiga: Koji nas novi naslovi očekuju na najvećoj književnoj smotri u regionu
Sve je spremno za 66. Beogradski sajam knjiga: Koji nas novi naslovi očekuju na najvećoj književnoj smotri u regionu - Copyright Profimedia, Promo

veličina teksta

Aa Aa

U kalendaru kulturnih dešavanja na našim prostorima centralno mesto već decenijama pripada Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. 

Ove godine, 66. izdanje trajaće dan duže nego što smo navikli i održaće se od 21. do 29. oktobra pod sloganom "Živele knjige".

Sajam će svečano otvoriti pisac Vladislav Bajac 21. oktobra u 18 časova, a u ime Francuske, zemlje počasnog gosta, učesnike Sajma pozdraviće pisac Matijas Enar. Iz te zemlje dolaze i autori Patrik Beson, Erik Emanuel Šmit, Fransoa Noavil, Izabel Fimejer i prvi ljudi važnih institucija, stručnjaci u oblasti izdavaštva.

Promo

 

Predstaviće se 400 izlagača iz zemlje i inostranstva, a među značajnim gostima su britanski pisac i istoričar Sajmon Sibag Montefjore, književnica Kejt Mos, portugalski pisac Žoao Tordo.

Pojedinačne ulaznice koštaće 350 dinara, a grupne (za organizovane posete za više od 20 osoba) iznosiće 250 dinara.

Predstavljamo vam neke od izdavača i njihovih knjiga koje zaslužuju da se nađu u kućnim bibliotekama:

Treći trg: Nova knjiga nobelovca Juna Fosea na srpskom jeziku

Izdavačka kuća "Treći trg" objavila je veliki broj dela aktuelnog nobelovca Juna Fosea na srpskom jeziku, a upravo za Sajam pripremila je prvi deo njegove "Septologije" - "Drugo ime".

Profimedia, Promo

 

O tom svom delu, pisac je u jednom nedavnom intervjuu rekao: "Čak i da 'Septologija' nije uopšte autobiografska, u njoj ima misli i osobina koje podsećaju na mene, to kako Asle izgleda, sa svojom sedom kosom. Odlučio sam se da je učinim autofikcijskom tako što ću da udesim da glavni lik liči na mene, da se poigravam žanrom, a da onda pišem na svoj način, kao fikciju. Ali ima tu misli, posebno u onim više esejističkim delovima, koje su bliske mom načinu razmišljanja. Na primer, ta ideja da je Bog toliko blizu da ga ne možete doživeti i toliko daleko da ne možete da razmišljate o njemu. Ali retki srećnici ipak iskuse nešto što bi moglo da se nazove Bogom".
Više o tome šta nas očekuje u "Septologiji", kao i o Foseovom stvaralaštvu, razgovarali smo sa Radošem Kosovićem, a njegov intervju možete naći u odvojenom tekstu.

Od ovogodišnjih izdanja, na štandu "Trećeg trga" naći će se i "Rhymagination Games" Kolje Mićevića, "Povijena leđa" Paua Vadelja, "Mračna granica" Estevea Plantade, kao i "Neonska plaža" Dejana Kanazira.

Laguna: Roman nagrađen Pulicerovom nagradom

"Laguna" će se predstaviti u Halama 1 i 4 svojom celokupnom produkcijom koja broji preko 6.000 naslova.

Profimedia, Promo

 

U saopštenju povodom Sajma knjiga, iz "Lagune" izdvajaju delo "Svet: Porodična istorija" Sajmona Sibaga Montefjorea, zatim veliko finale uzbudljive trilogije "Solunska 28 – O seksu, drogi i rokenrolu" Dr Neleta Karajlića, novu mangu autora hit serijala "Laku noć, Punpune" – "Sunovrat" Inija Asana i knjigu ovenčanu Pulicerovom nagradom za najbolji roman "Demon Koperhed" Barbare Kingsolver.

I ove godine sa čitaocima će se družiti veliki broj pisaca tokom Sajma knjiga, a među njima su Momčilo Petrović, Vuk Drašković, Oto Oltvanji, Srđan Valjarević, Mirjana Bobić Mojsilović, Ljubivoje Ršumović, Vladimir Kecmanović, Vedrana Rudan, Sajmon Sibag Montefjore, Dragan Velikić, Goran Petrović i mnogi drugi.

Arhipelag: Zastrašujući raj i literatura bez kompromisa

Arhipelag će na 66. Beogradskom sajmu knjiga predstaviti knjige objavljene u proteklih deset meseci, kao i čitav jedan festival pisaca iz različitih žanrova savremene književnosti, istoriografije, političke teorije, ekonomije i psihologije. 

Između dva Sajma knjiga u Beogradu Arhipelag je objavio preko trideset novih knjiga, kao i čitav niz ponovljenih izdanja knjiga koje su u prethodnom periodu doživele veliko interesovanje čitalaca.

Sajamsku premijeru doživeće knjiga sećanja "Zastrašujući raj" velikog američkog pesnika i esejiste srpskog porekla Čarlsa Simića, koji je preminuo u januaru ove godine.

Među sajamskim premijerama Arhipelaga naći će se knjige priča Srđana V. Tešina "Crna Anđelija" i druge zverske priče i Veselina Markovića "Preimućstva kruga", kao i romani Ratka Dangubića "Pepeljuga umire" i Nikole Šante "Zlatno zvonce".

Drama Vide Ognjenović "Poetesa" govori o Milici Stojadinović Srpkinji, o njenom životu i poeziji, o epohi u kojoj se javila i o razlozima zašto je posle kratke i velike slave naglo pala u krajnje siromaštvo i zaborav.

Sajamsku premijeru imaće i provokativna istoriografska studija Nikole Moravčevića o banu i potonjem kralju Tvrtku I Kotromaniću, o njegovom burnom životu i državničkim poduhvatima, o iznenadnoj smrti i naglom opadanju njegove države posle toga, kao i o suprotstavljenim interpretacijama koje ga prate do današnjih dana.

Profimedia, Promo

 

Na Sajmu će biti predstavljena i nova književno-istorijska studija Snežane Milinković o počecima italijanskog i evropskog romana "Roman na italijanski način".

Ovom knjigom započinje nova Arhipelagova edicija Italiana u kojoj će biti objavljivana klasična i nova dela italijanske književnosti i kulture.

Pored velikog broja domaćih pisaca koji će se svakoga dana družiti sa čitaocima na štandu Arhipelaga, gost Arhipelaga na Sajmu knjiga biće poznata francuska književnica Florans Noavil, romansijerka i autorka i nekoliko međunarodno poznatih biografija modernih književnih klasika.

Vulkan Izdavaštvo: Za sreću je dovoljna šoljica kafe

Vulkan izdavaštvo predstaviće nastavak bestselera "Dok se kafa ne ohladi" Tošikazua Kavagučija pod nazivom "Za sreću je dovoljna šoljica kafe".

Profimedia, Promo

 

Olivija Ruis, autorka bestselera "Sve što krijemo u fioci", vodi nas kroz priču u kojoj posle svih muka na kraju ljubav pobeđuje nasilje, u veličanstvenom romanu o izgnanstvu, izdaji i bratskoj ljubavi "Slušaj kako kiša pada". Romantična saga Mersedes Ron koja je očarala milione čitalaca dobila je svoj treći i poslednji deo u fascinantnom romanu "Naš greh". "U tuđim cipelama" Džodžo Mojes, čije knjige već godinama ne silaze sa lista najprodavanijih, savršen je roman za sve koji vole priče o ženskom prijateljstvu.

Tačno četiri decenije nakon objavljivanja, u izdanju Vulkan izdavaštva pojavio se i roman "Kristina" nenadmašnog Stivena Kinga. "Grobnica u Veneciji" Matea Strukula je poslastica za ljubitelje misterioznih, intrigantnih priča o istorijskim ličnostima. Stigao je i jedan od najpopularnijih BookTok hitova – "Kako ubijaju dobre devojke", prvi deo trilogije prodate u milionima primeraka britanske autorke Holi Džekson.

U svojoj najnovijoj knjizi Razmišljam bolje, Kristel Petikolen se fokusira na praktične i primenjive strategije za postizanje višeg nivoa sreće i zadovoljstva u životu. Hronika intelektualnog putovanja "Istorija filozofije" E. K. Grejlinga prva je referentna i pristupačna istorija filozofije u poslednjih nekoliko decenija objavljena u jednom tomu. 

Na štandovima Vulkan izdavaštva, ekskluzivno na Sajmu knjiga, naći će se i nove knjige Miloša Latinovića "Avion za ponoć", Dušana Miklje "Istraga o neprilagođenima", Olivere Jovanović "Noesis", Milka Štimca "Medveđi zagrljaj", kao i knjiga o Dušanu Ivkoviću Aleksandra Miletića "Moj krst, moja priča".

Gost štanda biće italijanski autor Jakopo de Mikelis, koji će čitaocima predstaviti svoju knjigu "Stanica", kao i francuska autorka Kristel Petikolen, dobro poznata ljubiteljima popularne psihologije.

Clio: Domaćin Erik-Emanuela Šmita

Clio donosi novu knjigu "Drugi život Adolfa H." Erik-Emanuela Šmita, koji će gostovati ove godine na štandu Francuske, počasnog gosta Sajma knjiga.

Profimedia, Promo

 

U pripremi je i "Anti-autobiografija" Todora Kuljića, kao i "Pačvork" Kler Vilkoks.
Italijanske šezdesete, sedamdesete i svedočanstvo o neraskidivom prijateljstvu Dače Maraini i Pjer Paola Pazolinija, u epistolarnom kazivanju zabeleženo je u knjizi "Dragi Pjer Paolo".

Grupa autora pod okriljem izdavača sastavila je psihološki vodič za porodice "S one strane zavisnosti", a profesor Ričard G. Erskin nam otkiva svoje transakcione metode u studiji "Rana emocionalna konfuzija". Stiže i novo, šesto prošireno i izmenjeno izdanje izuzetno popularnog kolektivnog dela "Psihoterapija", koje su priredili doajen psihijatrije, profesor Ljubomir Erić i Aleksandar Dimitrijević.

Iščekujemo filozofsko istraživanje Antoni Kliforda Grejlinga "Rat", u kojem nam tumači problem sukoba kao jednu od intrigantnijih, živih tema među sociolozima, antropolozima, psiholozima, politikolozima. Ista tema ali u individualnom ključu  predmet je istraživanja Dejvida Pilgrima, koji pokušava u studiji "Identitetska politika" da pruži pouzdan odgovor na jednostavno pitanje 'gde grešimo'...

Svoje autentično svedočenje u senci rusko-ukrajinskog sukoba beleži Miloš Starović (gost na ovogodišnjem sajmu) u knjizi "Kraj jedne ere", dajući prikaz prekida bankarskog krvotoka i slom civilizacijskog poretka opservacijom najosetljivjih odnosa Istoka i Zapada.

Na kraju, tu je i "Istorija privatnog života u Srba", autora Marka Popovića, Miroslava Timotijevića i Milana Ristovića, knjige koja je objavljena i na engleskom i ukrajinskom jeziku.

Kontrast: Dva nastavka popularnih i nagrađivanih knjiga

Novi roman američke spisateljice Dženifer Igan "Kuća od slatkiša" moći će da se nađe na štandu "Kontasta".

Profimedia, Promo

 

Reč je o neobičnom nastavku romana "Vreme je siledžija" za koji je Igan 2011. dobila Pulicerovu nagradu, a Kontrast je objavio 2016. godine, kaže se u saopštenju.

Novi roman prati brojne likove koji se suočavaju sa revolucionarnom uređajem koji omogućava ljudima da učitaju i podele svoja sećanja u kolektivnoj arhivi, ali i da pristupe tuđim, naveo je Kontrast. 

Stiže i nastavak duhovite ilustrovane knjige "Oni" Tisje Kljaković Braić, umetnice popularne u celom regionu. 

Komentari (0)

Kultura