Aktuelno iz kulture

Akademik Dušan Kovačević: U svetu strašnih izveštaja, knjiga služi kao lek

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2023

-

15:03

Akademik Dušan Kovačević: U svetu strašnih izveštaja, knjiga služi kao lek
Kovačević - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni beogradski sajam knjiga otvoriće 21. oktobra (18:00) pisac i izdavač Vladislav Bajac, a na manifestaciji koja traje do 29. oktobra učestvovaće više od 400 direktnih i skoro isto toliko indirektnih izlagača iz zemlje i inostranstva, najavili su danas organizatori.

Koordinatorka projekta Ljiljana Šoškić je rekla na konferenciji za novinare da na 66. Sajmu knjiga, čiji je slogan "Živele knjige", posetioce u Halama 1, 2 i 4 očekuje oko 500 programa, da će 26. oktobar biti Školski dan, kao i da će tada biti dodeljene sajamske nagrade najboljim izdavačima. 

Šoškić je rekla da su organizatori sajma "posebno zadovoljni velikim interesovanjem posetilaca", iz Beograda, Srbije i regiona, što je "kompliment, ali i obaveza da sve bude organizovano na profesionalan način".

"Nadamo se da će poseta prevazići prošlogodišnju", navela je Šoškić.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Predsednik odbora Sajma knjiga akademik Dušan Kovačević je istakao da je za njega sajam jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija, istakavši da oko "200.000 ljudi dolaze u ovim teškim vremenima da kupe ili pogledaju najnovije naslove".

"To  je nešto što vraća nadu da je čovek ipak mudriji od vremena u kome živi. Mislim na činjenicu da će sajam ove godine imati jednu lekovitu dimenziju. U svetu strašnih izveštaja koje svakodnevno stižu knjiga služi kao lek", naveo je Kovačević.

Prema njegovim rečima, vesti "katastrofalno podsećaju na neka vreme iz 20. veka", a sajam je tu da "bude nešto što će ljude oraspoložiti i uneti malo svetlosti".

Ocenivši da Francuska kao zemlja počasni gost dovodi svoju reprezentativnu selekciju pisaca, poznatih u svetu, Kovačević je dodao i da je "interesovanje za 66. Sajam izuzetno", što zna na osnovu prijatelja koji su mu se javili i koji će doputovati.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Nekad sam dolazio na sajam u društvu sa Borislavom Pekičem, Borislavom Mihailovićem Mihizom i Danilom Kišom, a sad šetam njihovim ulicama na sajmu, i to mi je privatno osećanje koje nije baš najlepše. Živimo dok knjige postoje", poručio je Kovačević.

Savetnik za kulturu ambasade Francuske i direktor Francuskog instituta Stanislas Pjere je ponovio da je velika čast što će njegova zemlja biti počasni gost Sajma knjiga, i da će Francuska na svom štandu imati puno dešavanja, u okviru programa koji je "lep i bogat", sa oko 50 događaja.

Kako je najavljeno, na otvaranju će učesnike Sajma u ime Francuske pozdraviti pisac Matijas Enar, a nasajam dolaze i Tomas Piketi, Pjer Asulin, Žilija Kaže, Katrin Kise, Kristel Petikolen, Erik Emanuel Šmit i drugi.

Pjere je istakao, između ostalog, da će štand francuske imati svakodnevne događaje za decu, učenike i studente, dok će na Školski dan 26. oktobra obeležiti 80. godina od izlaska knjige "Mali princ" Antoana de Sent Egziperija, a isti dan stiže i autor manga stripa "Radiant" Toni Valente.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihajlović Vacić je podsetila da je Sajam knjiga najznačajnija kulturna manifestacija Beograda, a "radost koje nam knjige pružaju nemaju cenu".

Mihailović Vacić je podsetila na značaj francuske literature i umetnosti, istakavši da je sigurna da će Francuska kao počasni gost biti inspiracija i da će podsetiti "na bogatstvo reči i njihovu sposobnost da oblikuju svet oko nas".

"Knjige su kamen temeljac kulture, ali i most koji nas spaja sa drugima", istakla je Mihailović Vacić. 

Umetnička direktorka Sajma knjige Sanja Milić je podsetila da na sajam dolaze i pisci Žoao Tordo iz Portugalije, Kejt Mos i  Sajmon Sibag Montefjore iz Velike Britanije.

Komentari (0)

Kultura