Aktuelno iz kulture

Francuska jesen u Beogradu: Šta sve priprema počasni gost ovogodišnjeg Sajma knjiga

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/10/2023

-

13:20

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska publika će tokom čitave jeseni, od oktobra do decembra, imati prilike da uživa u francuskim kulturnim sadržajima, sa bogatim programom u okviru Sajma knjiga kao krunskim događajem, na kom je Francuska počasni gost.

Sonja Filipović, portparolka Francuskog instituta za Euronews Srbija podseća da je Francuska bila počasni gost Sajma knjiga i pre 20 godina.

"Sa oduševljenjem smo prihvatili ovaj poziv, jer znamo koliko je to važno za jačanje francusko-srpskih veza. Za nekoliko dana krećemo sa pravljenjem našeg štanda, koji će pomalo asocirati na francuske parkove, francuske kafiće i svi su dobrodošli", rekla je Filipović za Euronews Srbija, podsetivši da će na štandu gostovati najznačajniji predstavnici francuske misli današnjice.

Francuski autori koji će posetiti Beograd su, između ostalih, Pjer Asulin, Suzan Ajo, Feliks Le Bar, Patrik Beson, Žan-Kristof Buison, Paskal Delpeš, Matijas Enar, Izabel Fimejer, Žan-Fransoa Galtu, Žilija Kaže, Katrin Kise, Tulio Korda, Florans Noavil, Florans Obri, Klemantin Surde, Erik-Emanuel Šmit, Kristel Petikolen, Toma Piketi, David Rošfor, Toni Valente. Francuski štand biće inspirisan kafeima De Flor (u kome su sedeli Žan Pol Sartr i Simon De Bovoar) i Klozri de Lila koji su simboli Pariza i književnosti, a u sredini štanda biće postavljen stub koji će biti nalik čuvenoj kuli Moris.

Anđela Petrovski

 

U planu su svakodnevne aktivnosti na štandu - počev od sadržaja za mlade, kvizovi, aktivnosti posvećene Olimpijskim igrama u Parizu, segment razgovora o sportu 

"Razgovaraćemo o Moniki Seleš, jer dolazi pisac koji je napisao knjigu o njoj David Rošfor, o Novaku Đokoviću, jer dolazi Patrik Beson, o francuskom šampionu u plivanju o kom je pisao Pjer Asulin, član Akademije Gonkur koji je takođe naš gost", dodaje naša sagovornica.

Jedno od najzvučnijih imena s kojim će se susresti posetioci ovogodišnjeg Sajma knjiga je pisac Erik-Emanuel Šmit, ugledni dramaturg i književnik. Među pozorišnim predstavama igranim na našim prostorima, koje su rađene prema njegovim tekstovima su "Mali bračni zločini", "Posetilac", "Frederik", "Zagonetne varijacije" i mnoge druge.

"Dolazi i Matijas Enar, koji je ovde jako poznat, kao i francuska književnica Karin Kise i mnogi drugi pisci", najavljuje Filipović.

Gosti Sajma biće i ugledni ekonomisti Toma Piketi i njegova supruga Žilija Kaže, koji će u centru Beograda održati predavanje o istoriji jednakosti.

Jesen u Beogradu u znaku je Francuske, jer je u toku manifestacija "Confluences" (Konflians) - Francuska u Srbiji u organizaciji Francuskog instituta i ambasade Republike Francuske u Srbiji, koja traje sve do 15. decembra.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu