Aktuelno iz kulture

"Pod zvezdama Pariza" zatvorio Festival francuskog filma

Komentari

Autor: Tanjug

26/07/2021

-

19:23

"Pod zvezdama Pariza" zatvorio Festival francuskog filma
"Pod zvezdama Pariza" zatvorio Festival francuskog filma - Copyright Printscreen/YouTube/UniFrance

veličina teksta

Aa Aa

Premijerom drame "Pod zvezdama Pariza" reditelja Klausa Dreksela, sinoć je zvanično zatvoren Festival francuskog filma na Kosančićevom vencu, a sam reditelj se pre projekcije obratio publici putem video linka.

Kako je otkrio režiser, film je inspirisan njegovim dokumentarnim delom "Na kraju sveta", koji je snimao od 2012. do 2013. godine i čija je glavna tema bio život beskućnika.

"Nekoliko godina kasnije, na naše veliko iznenađenje kontaktirala nas je Katrin Fro, koja je i glavni akter u 'Pod zvezama Pariza', tako da smo uz njenu veliku pomoć, želeli da u filmu istaknemo ženski lik. Cilj nam je bio da film sa jedne strane podseća na bajku, a sa druge da oslikava surovi realizam", naglasio je Dreksel.

Film je prethodno prikazan i u Kombank Dvorani u nešto ranijem terminu, a i na toj projekciji se čuveni reditelj obratio gledaocima, ne krijući oduševljenje što upravo njegov film zatvara treće izdanje Festivala francuskog filma.

Pored poznate glumice Katrin Fro, uloge u ovom dirljivom, životnom filmu tumače glumica i rediteljka Dominik Fro i Mahmadi Iafa, poznat po aktuelnoj francuskoj seriji "Obećavam ti".

Film prati život junakinje Kristine, beskućnice u Parizu, koja jedne zimske noći sreće Sulija, osmogodišnjeg dečaka iz Eritreje.

Oni zajedno kreću na emotivno putovanje kako bi pronašli njegovu majku u Parizu.

Tokom pet festivalskih dana prikazano je 12 ostvarenja savremene francuske kinematografije na tri lokacije - Kosančićevom vencu, Kombank Dvorani i onlajn platformi "MojOFF", nastaloj u doba pandemije 2020.

Festival je 21. jula otvoren filmom "Francuska" Bruna Dumona, u kom glavnu ulogu ima Lea Sedu, dobitnica Zlatne Palme 2013. godine.

Komentari (0)

Kultura