Aktuelno iz kulture

"Stranci u noći", "Ivanov" i "Ožalošćena porodica": Narodno pozorište Republike Srpske gostuje u Beogradskom dramskom

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2023

-

15:44

"Stranci u noći", "Ivanov" i "Ožalošćena porodica": Narodno pozorište Republike Srpske gostuje u Beogradskom dramskom
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Narodno pozorište Republike Srpske gostovaće od 30. oktobra do 1. novembra u Beogradskom dramskom pozorištu sa tri predstave u okviru festivala "Naši dani" koji je prošle godine uspostavljen saradnjom između ovih pozorišnih kuća. 

Tim povodom je publika u Banjaluci imala prilike da vidi 20, 21 i 22. oktobra tri predstave BDP-a.

Ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske je prošle godine u maju gostovao takođe sa tri predstave u Beogradskom dramskom pozorištu, što sada već postaje tradicija. 

Ovaj put će izvesti predstave "Stranci u noći", "Ivanov" i "Ožalošćena porodica".

U ponedjeljak, 30. oktobra, u 19.30 časova festival će otvoriti predstava "Stranci u noći" prema tekstu u adaptaciji Ane Đorđević, a u režiji Slađane Kilibarde. 

U predstavi igraju: Slađana Zrnić, Nikolina Friganović, Miljka Brđanin, Boris Šavija, Željko Erkić, Vladimir Đorđević i Rok Radiša.

Dan kasnije, u utorak, 31. oktobra, biće izveden antologijski komad Antona Pavlovića Čehova "Ivanov", u režiji Željka Đukića. 

U glumačkoj podeli su: Željko Erkić, Miljka Brđanin, Željko Stjepanović, Boris Šavija, Vedrana Mačković, Dana Poletan, Pavle Pavić, Belinda Stijak, Anando Čenić, Zoran Stanišić, Đorđe Marković i Nikola Đaković.

Kao treća predstava na festivalu biće odigrana "Ožalošćena porodica", autora Branislava Nušića, a u režiji poznatog glumca, muzičara i scenariste Nikole Kolje Pejakovića, kućnog reditelja Narodnog pozorišta Republike Srpske.

"Tražimo onog Nušića koji istinito govori o sebi i svojima, o našim ljudima i prokletstvu mentaliteta. Smeh, ako se negdje i ukaže, leden je i opor. Naši likovi su stvarni i prepoznatljivi, možete da ih sretnete na ulici. Izvor komičnog je u mentalitetu, ali tu je, baš u mentalitetu, i izvor crnila, izvor nesreće. To je ono što pokušavamo da napipamo u našoj 'Ožalošćenoj porodici' i ovom našem žalosnom vremenu", napisao je Pejaković povodom premijere predstave.

U ovoj predstavi igraju: Ljiljana Čekić, Slađana Zrnić, Vedrana Mačković, Dragana Marić, Aleksandar Stojković, Željko Stjepanović i Ljubiša Savanović.

Sve tri predstave su naišle na veliki odziv publike u matičnoj kući i u regionu.

Komentari (0)

Kultura