Aktuelno iz kulture

Silvio Berluskoni kompulsivno kupovao umetnička dela: "Bezvredna" kolekcija sada zadaje glavobolju naslednicima

Komentari

Autor: Guardian

24/10/2023

-

19:10

Silvio Berluskoni kompulsivno kupovao umetnička dela: "Bezvredna" kolekcija sada zadaje glavobolju naslednicima
Silvio Berluskoni kompulsivno kupovao umetnička dela: "Bezvredna" kolekcija sada zadaje glavobolju naslednicima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Naslednici pokojnog italijanskog biznismena i političara Silvija Berluskonija nasledili su ogromno bogatstvo, ali se sada suočavaju sa velikom dilemom: šta da rade sa njegovom kolekcijom uglavnom bezvrednih umetničkih dela, koja se čuvaju u posebnom skladištu pored njegove kuće u blizini Milana.

Bivši italijanski premijer koji je preminuo u junu ove godine u 86. godini života navodno je poslednjih godina prikupio blizu 25.000 umetnina, uglavnom kupujući na televizijskim aukcijama. 

Procenjuje se da je Berluskoni na umetnine potrošio blizu 20 miliona evra, a jedan od sekretara Ministarstva kulture Vitorio Sgarbi, koji je bio njegov blizak prijatelj, izjavio je za italijanski javni servis da je na umu imao više kvantitet, nego kvalitet.

Sada je ta kolekcija veliki teret za njegove naslednike, jer njeno održavanje godišnje košta gotovo 800 hiljada evra godišnje.

"La Republica" piše da je Berluskonijeva porodica planirala da uništi većinu kolekcije, izuzev nekoliko dela, koja budu procenjena kao najvrednija.

"Ne znam da li je uništavanje već počelo. Ono što znam je da na umetničkom nivou to ne bi bio zločin", izjavio je Sgarbi za taj list, preneo je Guardian.

Berluskoni je iza sebe ostavio imperiju, uključujući fudbalski klub, velika imanja, jahte i najveću komercijalnu televiziju u Italiji "Mediaset", čija je vrednost procenjena na više od šest milijardi evra. 

Najveći deo pripao je njegovoj deci, a 100 miliona evra nasledila je njegova partnerka Marta Fašina, isto toliko njegov brat Paolo, dok je Marselo Delutri, bivši senator iz njegove partije "Forca Italija" dobio 30 miliona.

Porodica navodno razmatra mogućnost da njegovu Vilu San Martino, u kojoj je Berluskoni održavao poslovne i političke sastanke, kao i čuvene "bunga bunga" žurke, pretvori u muzej.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura