Aktuelno iz kulture

Maja Cvetković iz grupe E-Play: Sviraćemo koncert iz srca u Zappa Bazi

Komentari

Autor: Tanjug

31/10/2023

-

11:18

Maja Cvetković iz grupe E-Play: Sviraćemo koncert iz srca u Zappa Bazi
Maja Cvetković - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Domaći alternativni rok bend "E-play" svojim prvim koncertom 2. novembra u beogradskom klubu Zappa Baza, slavi lep jubilej - 25 godina karijere, a liderka sastava Maja Cvetković za Tanjug kaže da će svirati iz srca za svoju publiku. 

Beogradski sastav "E-play" osnovan je 1998. godine, a danas ga čine – Maja Cvetković (liderka benda, vokal, bas gitara, kompozitor, tekstopisac), Nemanja Velimirović (gitara), Goran Ljuboja Trut (bubanj), Mina Knežević (prateći vokal).  

Tokom 25 godina postojanja bend nikada nije trčao za nametnutim ukusima gomile, što se može čuti na njihovim albumima "E-Play" ‎(2000), "Crime" ‎(2005), "Drago mi je da smo se upoznali" (2009), "Obični ljudi" (2013) i "Sloboda" (2018). 

Značajan jubilej bend "E-Play" slavi – četvrt veka postojanja, uspešne karijere, veoma zapaženih pet albuma koji su ostavili dubokog traga u modernoj rokenrol muzici kod nas.  

Bend takođe promoviše novi singl "Nije da nije" u čijem spotu glumi Dragan Mićanović. 

Nekada bendovima jubileji tog tipa deluju kao brzi protok vremena. 

Često se vraćaju na neke segmente, periode, poglavlja, ili možda neke albume, koje bi sa ovim iskustvom realizovali drugačije.  

"Naravno da je proletelo vreme. Sećam se kad sam išla da kupim žice za gitaru za snimanje prvog albuma i kada sam od uzbuđenja pala na stepenicama muzičke radnje na Slaviji. Sada mi to sve deluje kao da je bilo juče.  Kad gledate unazad uvek kažete "da mi je ova pamet bila", ali mislim da bih opet tako isto sve učinila. Sve je to bilo normalno za te godine, tehničke uslove i ljude koji su nas u to tom vremenu okruživali. Opet bih sve isto", sigurna je Maja Cvetković.  

Bend "E-play" veoma brzo je zauzeo značajno mesto na srpskoj rok sceni jedinstvenim zvukom koji karakterišu distorzirani bas, drum and bass ritmovi, zarazne pesme.  Kao i uvek, turneja im je veoma obimna i produktivna. Traženi su na sve strane po Srbiji na solo koncertima i festivalima. 

Gledajući u ljude ispred sebe, Maja Cvetković razmišlja na temu koja je to danas publika za "E-play", posle četvrt veka.  

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Ima nekoliko generacija. Prati nas dosta Trutove generacije koja dolazi najviše zbog njega na koncerte. Takođe, prati nas i moja generacija koja prati bend od samih početaka i koja čak dovodi svoju decu na naše koncerte. Na kraju, tu je i generacija naše članice Mine koja ima 25 godina. Svi su dobrodošli i nije važno kojoj generaciji pripadaju", smatra liderka alternativnog elektro - rok benda

Poslednjih godina "E-Play" je svirao na svim značajnim festivalima u zemlji (Beer fest - Beograd, Arsenal fest - Kragujevac, Exit – Novi Sad), dok su u Beogradu "osvajali" različite prostore i više puta – klub Fest u Zemunu (Letnja bašta i unutra), Dom omladine (sala “Amerikana”), Knapp klub (Kuglaš), Ada Ciganlija – bivši festival Beer Garden.  

Povodom jubileja imaju koncert 2. novembra i to premijerno u popularnom beogradskom klubu Zappa Baza, koji duže od godinu dana stvara svoju vernu publiku.

Mora da postiji izvesna doza treme, uzbuđenje ili neizvesnost zbog susreta sa novim koncertnim mestom za "E-Play". 

Sa tim u vezi, Cvetković govori sa kakvim mislima kao ekipa idu u susret koncertu u Zappa Bazi i analizira da li su fanovi njihove muzike zapravo svuda identični. 

"Idemo srcem u Zappa Bazu. Uigrani smo. Nemamo tremu. Možda ustvari postoji mala trema zbog toga šta će Petar Janjatović da kaže, s obzirom da će njemu pripasti čast da otvori naš koncert.  Uzbuđenje uvek postoji, naravno, kao i želja da sve bude u redu. Dugo se poznajemo sa beogradskom publikom, sviraćemo iz srca i nadam se da nam predstoji jedno divno zajedničko veče", istakla je Maja Cvetković za agenciju Tanjug.  

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Gledajući Beograd, "E-play" je bend koji voli da menja prostore za svoje svirke, bilo da je reč o solo koncertima (Dom omladine, Knapp club (Kuglaš), klub Fest, Elektropionir, SKC), ili festivalskim nastupima (Beer fest - Ušće, Beer Garden - Ada Ciganlija). 

"Naravno, postoji želja za još prostora za nas, zato smo i zakazali Zappa Bazu. Nismo tamo nikada svirali i ovo je prvi put da ćemo biti tamo. Klub je dobar, uložili su u zvuk i parking je ispred kluba dostupan. Volimo razne prostore ali važniji su ljudi nego prostori, a za tehničke uslove se uvek dodatno potrudimo", puna je pozitivnih utisaka Cvetković.  

Posmatrajući njihovu karijeru, "E-Play" je na samom početku bio bend alternativne muzike, od pesme za hit film "Munje" do veoma drugačijih celovitih albuma nezavisne umetničke struje. 
Ipak, čini se da je onda grupa iz alternativnog pravca lagano sa petim albumom "Sloboda" (2018) prišla bliže mainstream vodama, ako postoji uopšte danas vidljiva razlika između mainstream-a i alternative.  

"Danas je sve pomešano i linija između raznih žanrova je sve tanja. Ne bih rekla da smo mainstream, čak iako smo osvojili nagradu za najemitovaniju rok interpretaciju. Činjenica je da je posle pesme 'Divan dan', više melodije krenulo da se proizvodi iz E-play kuhinje i da je bend krenuo dalje da eksprimentiše. Nadam se da ćemo nastaviti tako", kaže Maja, povodom nedavno osvojene nagrade – Povelje od Udruženja muzičara džez, rok i zabavne muziker Srbije, za najemitovaniju rok numeru "Hotel Jugoslavija" – duet sa Bajagom.  

Uveliko se nižu nove pesme za predstojeći šesti studijski album.  

"Hotel Jugoslavija",obrada pesme grupe EKV - "Aut", i najnovija "Nije da nije", jesu kompozicije koje su svakako zabeležile uspeh. 

Negde se oseća pomalo novi pravac i kreativni izraz "E-Play" od prethodnih pet albuma.
Cvetković je potvrdila da uveliko snimaju šesti po redu album, te da za sada sve ide polako. 

"Moram priznati da ne žurimo. Snimamo iz etapa. Svaki album E-play je drugačiji. Trudimo se, pogotovo Trut i ja, da idemo sve dalje u muzici. Imati pravo da eksperimentišeš je neverovatna sloboda. Jos nismo ušli u reciklažu sami sebe – to je najvažnije", naglasila je kompozitorka, tekstopisac, pevačica, bas gitaristkinja benda.  

Spotovi za "E-play" su uglavnom uvek veoma atraktivni, autentični,  posebni i deluju kao poetski, kratki igrani filmovi, zahvaljujući Vuku Protiću, reditelju tih ostvarenja. 
Posebno liče na filmove, jer angažuju naše poznate glumce - Slobodu Mićalović i Dragana Mićanovića.  

Novi singl "Nije da nije" predstavlja, prvi put u karijeri benda rokenrol ljubavnu baladu, kako i sam bend kaže. 

Vuk Protić je već režirao za "E-Play" video ostvarenja "Sloboda", "Pristanište", "Šamarčina", nedavno obradu Katarine II - "Aut", “Hotel Jugoslavija”. Maja razmišlja o mogućim novim glumcima u daljim spotovima.  

Prinstscreen YouTube/ E-Play band

Iz spota "Nije da nije"

"Ne znam šta ćemo raditi u budućnosti sa spotovima što se tiče glumaca. Videćemo šta vreme nosi. Slobodi i Draganu smo jako zahvalni što su oplemenili naše video radove. Znate kako, kad vidite tako velike zvezde da 'na terenu' daju i dalje sve od sebe – to je jedan fenomenalan osećaj", rekla je Cvetković i dodala da misli da su Sloboda Mićalović i Dragan Mićanović veliki profesionalci. 

U spotu "Nije da nije" glavnu ulogu tumači Dragan Mićanović, jedan od najtraženijih dramskih umetnika sa naših prostora, prisutan u najnovijem filmu "Što se bore misli moje" Milorada Milinkovića, a od ranije u serijama – "Dug moru" (snima se četvrta sezona), "Kosti", "Močvara" (druga sezona), "Nečista krv – Greh predaka", "Urgentni centar". 

Sloboda Mićalović takođe je jedna od najtraženijih glumica kod nas.  

"Jako nam je bilo drago da smo ih ugostili i sa njima napravili nešto sjajno.  Dragan je toliko fin i prijatan da vam deluje da je to prosto nemoguće, a Sloboda je jedna dama koja i dalje toliko gine za umetnost da je to za svako poštovanje",  ocenila je Maja Cvetković.  

I nakon 25 godina, liderka benda kompletna autorka pesama, kompozitorka, tekstopisac, deluje kao da se nikada ne može umoriti ni umiriti od muzike, intenzivnih koncerata i stvaralaštva. 

Rekla je više puta da je u potpunosti posvećena bendu od samog osnivanja, a opet, uspeva biti i PR menadžer velikih festivala (Beer fest, Arsenal Fest), mnogim kolegama muzičarima.  

"E-play mi oduzima puno vremena, odnosno, ja mu poklanjam puno svog vremena, a ostalo moje slobodno vreme gledam da unovčim najbolje moguće kada je posao u pitanju. Tako da svi radimo još po nešto osim našeg benda "E-play", i trudimo se da sve to uklopimo. Nije lako ali je izvodljivo", primetila je pevačica i autorka.  

Komentari (0)

Kultura