Aktuelno iz kulture

Završno poglavlje jednog od najvećih bendova svih vremena: Bitlsi objavili poslednju pesmu "Now And Then"

Komentari

Autor: BBC

02/11/2023

-

21:25

Završno poglavlje jednog od najvećih bendova svih vremena: Bitlsi objavili poslednju pesmu "Now And Then"
Završno poglavlje jednog od najvećih bendova svih vremena: Bitlsi objavili poslednju pesmu "Now And Then" - Copyright AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Bitlsi su danas objavili svoju "konačnu pesmu" - "Now And Then", koju je Džon Lenon napisao davne 1978. godine. U snimku koji prati ovo sentimentalno delo pojavljuju se Lenon, Makartni, Harison i Star, a pesma će se naći  na dvostrukom singlu, uz debitansku numeru "Love Me Do" iz 1962. godine.

Ovaj singl označava završno poglavlje jednog od najvećih bendova u istoriji roka i poslednji je na kom su radili svi Bitlsi. 

Nosači zvuka biće u prodaji od petka, 3. novembra, a od 10. novembra, pesma će biti uključena u nove remasterizovane i proširene verzije albuma The Beatles' "Red and Blue najveći hitovi", piše BBC.

Oživljavanje glasa Džona Lenona

Na demo snimku pesme prvi put su u februaru 1995. godine radili Pol, Džordž i Ringo u okviru projekta "The Beatles Anthology", ali je ostao nedovršen, delom zbog nemogućih tehnoloških izazova i nemogućnosti da se upotrebi vokal Džona Lenona snimljen na kaseti sedamdesetih godina uz pratnju klavira. Kako je kasnije pričao Mekartni, mislili su da pesma nikada neće biti završena.

Ali 2022. godine došlo je do iznenađujućeg preokreta. Softverski sistem koji su razvili reditelj Piter Džekson i njegov tim, korišćen tokom produkcije dokumentarnog serijala Get Back, konačno je otvorio put za razdvajanje Džonovog vokala od klavirske deonice.

Zahvaljujući tome, originalni snimak je mogao da se oživi i da se na njemu radi iznova uz doprinos sve četvorice Bitlsa.

Prošle godine su ga u studiju završili ser Pol Makartni i Ringo Star. Džordž Harison se pojavljuje sa nekoliko delova ritam gitare koje je snimio 1995. godine, a producent Džajls Martin je dodao novi aranžman za gudače.

Prema Makartnijevim rečima u kratkom filmu "Sada i onda", Lenonov glas je „kristalno jasan“.

"Sva ta sećanja su se vratila“, dodao je Makartni. „Bože moj, kako sam bio srećan što sam imao te ljude u svom životu?"

Piter Džekson režirao spot

Spot za pesmu koji režira Piter Džekson biće objavljen u petak, opet u 15 časova.

Sadržaće do sada neviđene snimke, uključujući "nekoliko dragocenih sekundi” najranijeg poznatog snimka Bitlsa, koji su nabavili prvi bubnjar, Pete Best i njegov brat Roag.

Promo

 

Roag je rekao da je kupio nemi snimak od čoveka koji je koristio bioskopsku kameru da snimi bend kako nastupa u dvorani Prezbiterijanske crkve Svetog Pavla u Birkenhedu u februaru 1962, osam meseci pre nego što je izašao njihov debitantski singl.

Džeksonov tim je poboljšao kvalitet i „izgleda apsolutno fantastično“, rekao je Rog za BBC.

To je ujedno i jedini poznati snimak benda koji nastupa u kožnim odelima koje su nosili pre nego što su postali poznati.

"Momci se ljuljaju napred-nazad sa gitarama, ustima uz mikrofone, pevaju“, kaže Rog.

To je ujedno i jedini video snimak pre nego što je Pit Best otpušten i zamenjen Ringom Starom u avgustu 1962. godine, ali on je zamagljen na snimku, napominje njegov brat.

„Iz porodične perspektive, rekao sam: 'Ah, hajde!' Jedan od momaka zapravo stoji ispred Pita tako da sve što možete da vidite je Pitov pribor za bubnjeve i Pitove ruke povremeno sa palicama."

Džekson je iskoristio oko šest sekundi snimka u videu Sada i onda. Original traje skoro minut i biće izložen u Muzeju „Bitlsa“ u Liverpulu, čiji je vlasnik Roag Best.

Piter Džekson je rekao da je pronašao i druge "neviđene ispade u fundusu, na kojima su 'Bitlsi' opušteni, smešni i prilično iskreni".

"Utkali smo humor u neke snimke snimljene 2023. Rezultat je prilično lud i obezbedio je video-snimku preko potreban balans između tužnog i smešnog", dodao je poznati reditelj.

Komentari (0)

Kultura