Aktuelno iz kulture

"Feminističke budućnosti": Sutra se završava Kondenz festival posvećen savremenom plesu i performansu

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2023

-

13:57

"Feminističke budućnosti": Sutra se završava Kondenz festival posvećen savremenom plesu i performansu
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 16. izdanje Festivala savremenog plesa i performansa Kondenz koje pod sloganom "Feminističke budućnosti" traje do subote, 4. novembra. To je jedna od retkih prilika da se domaća publika upozna sa produkcijom savremenog plesa koja izlazi iz uobičajenih mejnstrim formata i pokazuje šta su aktuelni eksperimenti u polju plesa

Marijana Cvetković, menadžerka Stanice servis za savremeni ples koji organizuju ovogodišnji "Kondenz", kaže da format festivala stavlja domaće produkcije i umetnike u međunarodni kontekst, dovodeći "nove, interesantne, eksperimentalne plesne projekte iz regiona, Evrope i sveta".

Kondenz je ove godine imao specifičan program zato što je stavljen naglasak na plesne prakse izvan Evrope, a Cvetković je dodala da su želeli da vide kako umetnici u polju plesa tretiraju teme koje se tiču društava u postkolonijalnom statusu.

Prema njenim rečima, "to su procesi koji utiču na polje kulture" i želja organizatora festivala bila je da se ispita način na koji se dešava ti uticaji. 

"Na Kondenz su stigli umetnici iz Brazila, Kolumbije, Afrike i Bliskog istoka, uz domaće i evropske plesne trupe", rekla je menadžerka.

Tanjug/Rade Prelić

 

Upitana da izdvoji neka gostovanja, Cvetković je navela brazilske umetnike, jer joj se čini da je njihova nezavisna plesna scena u sličnoj poziciji kao naša, jer su po dolasku u Beograd "prepoznali neke borbe koje imaju u svojim sredinama".

"Zajedničkim snagama i povezivanje se bore za uslove rada. Umetnici koje smo ugostili prikazali su svoje radove koji su božanstveni primer na koji način se ples doživljava u Brazilu. Telo je izvor otpora, sredstvo borbe protiv različitih političkih, društveni ili ekonomskih stega", ocenila je ona. 

Prema njenim rečima, za Brazilce je ples i sredstvo protiv nasilja i za emancipaciju određenih idetniteta, što je "jako pogodilo publiku ovde".

Cvetković je rekla da se radi na uspostavljanju fonda koji će oogućiti da naši umetnici odlaze u Brazil, kao i da njihovi dolaze kod nas, što će biti "saradnja koja može doneti samo dobro jednoj i drugoj sceni".

Komentari (0)

Kultura