Aktuelno iz kulture

Kompozitor Aleksandar Ranđelović: Tema filma "Čuvari formule" i njegove muzike je čovekoljublje

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2023

-

09:10

Kompozitor Aleksandar Ranđelović: Tema filma "Čuvari formule" i njegove muzike je čovekoljublje
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Aleksandar Ranđelović komponovao je muziku za novi film Dragana Bjelogrlića "Čuvari formule" koji se od oktobra može videti u domaćim bioskopima. Ranđelović je rekao da je svaki film priča i svet za sebe, i njega kao kompozitora inspiriše na različite načine, kao što je bio "Južni vetar", gde je bilo "interesantno napraviti Balkan triler zvuk".

"Da ne odemo previše u etno ili folklorne mometne, ali opet da bude naš autentičan zvuk. Mislim da smo uspeli, da taj neki muzički pečat ima 'Južni vetar', dok su 'Čuvari formule' potpuno druga priča", naveo je kompozitor.

Ranđelović je rekao da je u razgovoru sa rediteljem Draganom Bjelogrlićem došao do ideje da u "Čuvarima formule" zvuk treba biti minimalan, sa malo instrumenata, da bude "zatvoren, jer se nalazimo u prostoru bolnice".

"Dizajn zvuka i muzika su trebali napraviti atmoferu tegobe, ali je Dragan želeo da ne dođemo do neke patetike ili da oslikavamo bukvalno stanje bola i muke u kojoj se nalaze, nego da idemo u kontrapunkt", istakao je Ranđelović.

"Čuvari formule" govore o akcidentu u nuklearnom institutu Vinča pedesetih i potom lečenju naših ozračenih naučlnika u Francuskoj, a Ranđelović ističe da je ideja filma čovekoljublje, i enegija koja se iz toga stvara tokom filma uslovila je da se muzika radi u tom tonu.

Tanjug/Rade Prelić

 

Ranđelović je ocenio da pop kultura utiče na film, pa muzika prati trendove, kao što su se sedamdesetih godina prošlog veka pravile pesme za fimove, poput "Goli u sedlu", dok se osamdesetih desio upliv elektro popa.

Prema njegovim rečima, "muzika ima jak uticaj na film i ljubitelji filma kad ostavi na njih utisak žele posle da čuju tu muziku".

"Međutim, ukoliko film ne uspe, muzika može da bude izuzetna, ali neće se slušati mimo filma. Film je glavni nosilac zvuka. Ako on uspe i muzika će doći do slušaoca", naveo je kompozitor.

Ranđelović je rekao da u svetu blokbasteri iz Holivuda imaju naveći broj slušalaca, kao skupe produkcije koje se snimaju u vrhunskim studijima, sa isto takvim orksketrima, "i to jeste zanimljiva muzika da se čuje ponovo".

Prema njegovim rečima, evropska kinematografija je drugačija, kao i muzika, i premda ima sjajnih saundtrekova, ljudi kada kažu da slušaju filmsku muziku obično se pomisli na "Gospodara prstenova" ili "Konana".

Ranđelović je istakao od novih filmova muziku za "Don't Worry Darling" i "Green Night", ali je podsetio i na evergrin kao što je "Ratovi zvezda", koji pripada u "velika dela u pogledu kompozicije i orkestracije".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura