Aktuelno iz kulture

Radivoje Bukvić o filmu "Čuvari fomrule": Naučnici iz Vinče su nas podučavali šta je lančana reakcija

Komentari

Autor: Tanjug

30/10/2023

-

10:17

Radivoje Bukvić o filmu  "Čuvari fomrule": Naučnici iz Vinče su nas podučavali šta je lančana reakcija
Radivoje Bukvić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Radivoje Bukvić igra jednu od glavnih uloga u novom filmu Dragana Bjelogrlića "Čuvari formule", koji je započeo svoj bioskopski život u Srbiji. Reč je o vizuelno atraktivnom filmu koji je glumca odmah privukao, čim je pročitao scenario.

"Spoj nuklearne fizike i ljudi koji kopne je bio u neverovatnom disbalansu, već u mojoj viziji kad sam pročitao scenario", naveo je glumac.

Bukvić je priznao da je bilo zahtevno napraviti lik Dragoslava Popovića, koji je živeo skromno i nije bio lak za istražiti, a posle akcidenta u Vinči tamo se nije vratio i o događaju je nerado govorio.

Zahvaljujući Popovićevoj supruzi glumici Radi Đuričin i sinu Mladenu Popoviću, Buković je mogao doći do fotografija i podataka kakav je bio kao otac i sugrađanin, a bio je "običan čovek koji je bio vrhunski stručnjak u nuklearnoj fizici".

Prema njegovim rečima, lik Popovića u filmu se u mnogo čemu razlikuje u odnosu na to kakav je zaista bio, pošto u scenariju biva ozračen, što se u stvarnosti nije dogodilo.

Tanjug/Rade Prelić

 

Bukvić je dodao da mu je takva nedoslednost kao glumcu ostavila slobodu da kreira lik na razne načine, i pokušao je dati "jednu verziju Dragoslava Popovića koja je moguća", koja nije dosledna 100 posto, jer je lik više fiktivno kreiran.

Ocenivši da su "Čuvari formule" dobar i kvalitetan film, Buković je dodao da njegova aktuelnost biva veća usled ratnih dešavanja u Ukrajini i na Bliskom istoku, koji podsećaju da je hladnoratovski sukob blizu, dok ova priča govori upravo o njegovim posledicama.

Bukvić je rekao da su njegove francuske kolege imali više sazanja o akcidentu u Vinči pošto je njihova štampa pisala o tome pedesetih godina, kao skandalu što kapitalistička zemlja uzme na lečenje naučnike iz komunističke zemlje tokom Hladnog rata.

"Mi odavde smo manje znali, a još manje o nuklearnoj fizici. Srpski deo glumaca je morao da se sprema sa naučnicima iz Vinče, da naučimo šta je to Lančana reakcija. Kad smo shvatili šta se tu dešava onda smo mogli pristupiti likovima", naveo je Bukvić.

Ocenivši da će "Čuvari formule" nastaviti život van našeg jezičkog područja, Bukvić je rekao da korespondira sa univerzalnim gledacem i izaziva emocije, što se pokazalo na prikazivanjma u Lokarnu i Parizu.

Tanjug/Rade Prelić

 

Bukvić je istakao i da su njegove "mlade kolege briljirale", pa je tako Jovan Jovanović izneo vrlo zahtevnu ulogu pasivnog lika "koji u jednom momentu izbaci šta mu je na duši".

Prema njegovim rečima, Ognjen Mićović je prvom ulogom "pokazao da se radi o talentu koji može da nas zasmeje i rasplakuje", dok je Alisa Radaković "pokazala da je spremna na žrtvu", ošišavši kosu "svesna da se tako mora".

Govoreći o francuskim glumcima, Bukvić je istakao da Ana Sara "briljara", da je Žan Lui Kulo "fantastičan", dok je Aleksis Maneti "već zvezda".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura