Aktuelno iz kulture

Ridli Skot poručio istoričaru koji je kritikovao njegov novi film "Napoleon": "Nađi život"

Komentari

Autor: Variety

08/11/2023

-

08:14

Ridli Skot poručio istoričaru koji je kritikovao njegov novi film "Napoleon": "Nađi život"
Ridli Skot poručio istoričaru koji je kritikovao njegov novi film "Napoleon": "Nađi život" - Copyright Prinstscreen YouTube/ Sony Pictures Entertainment

veličina teksta

Aa Aa

Čuveni reditelj Ridli Skot predstaviće bioskopskoj publici ovog meseca svoju novu istorijsku dramu "Napoleon" u kojoj francuskog cara i vojskovođu igra Hoakin Finiks.

Film obećava da če verno oslikati brojne istorijske događaje na velikom platnu - od obezglavljivanja Marije Antoanete do Bitke za Vaterlo, ali pojedini stručnjaci tvrde da ipak nije u potpunosti verodostojan.

Naime, istoričar Den Snou kritikovao je pojedinosti iz trejlera filma na TikToku, primetivši da je Marija Antoaneta imala ošišanu kosu, kada je izašla na gubilište, dok je u filmu imala dugu kosu, kao i da Napoleon tada nije bio prisutan. Zasmetalo mu je to što u trejleru deluje da Napoleon puca na piramide u Egiptu, što u stvarnosti nije bio slučaj.

Međutim, kada su u intervjuu za Njujorker upitali reditelja kako komentariše takve ocene, Skot je poručio istoričaru: "Nađi sebi život". 

Takođe, on je izrazio očekivanje da će možda sada konačno dobiti dugoočekivanu nagradu, prenosi Variety.

"Znate, ja još nisam dobio Oskara. Ako ga ikad dobijem, reći ću: 'Pa bilo je je***o vreme!", izjavio je reditelj.

Bilo da za "Napoleon" konačno dobije Oskara ili ne, Skot je već ostavio dubok trag u istoriji kinematografije. Tri puta je nominovan za priznanje za najboljeg reditelja ("Telma i Luiz", "Pad crnog jastreba" i "Gladijator"), a jednom i za najbolji film ("Marsovac"). 

Njegov novi film nije prvi visokobudžetni pokušaj da se priča o slavnom vojskovođi oživi u Holivudu, budući da se u tome oprobao i Stenli Kjubrik, doduše, neuspešno.

Skot je rekao "Njujorkeru" da mu je neko poslao neupotrebljen Kjubrikov scenario "Napoleona", ali da mu se nije dopao, jer je pokrivao život Bonaparte od rođenja do smrti.

Njegovo ostvarenje, za koje je scenario pisao Dejvid Skarpa, bavi se samo jednim delom biografije državnika iz vremena njegovog braka sa Žozefinom.

Film će se u bioskopima naći 22. novembra širom sveta.

Komentari (0)

Kultura