Aktuelno iz kulture

"Muzeji nas obavezuju da pričamo priče": Prvi festival muzejskog teatra na četiri lokacije u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/11/2023

-

10:45

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Muzetea, prvi međunarodni festival muzejskog teatra, održaće se u Beogradu na nekoliko lokacija od 13. do 16. novembra.

Biće izvedene predstave nastale u srpskoj muzejsko-teatarskoj produkciji uz nekoliko predstava iz inostranstva.

Osnivačica Međunarodnog festivala muzejskog teatra Vjera Mujović za Euronews Srbija kaže da nas muzeji obavezuju da pričamo priče.

"Tako se i desilo da igram u četiri muzejske predstave. Sada imamo četiri muzeja i sedam predstava. Večeras se igra i 'Ester (po Bibliji)' i dolazi nam Tatjana Hazanovski iz Tel Aviva", najavila je Mujović.

Pre predstave "Ester (po Bibliji)" festival će otvoriti "Vetar i zastave" sa Nikolom Šurbanovićem u Konaku kneginje Ljubice, a sutra su na programu "Nenapisana pisma" i "Ja ću tebi ljuba biti" u Etnografskom muzeju.

Euronews

Vjera Mujović

Vjera Mujović uz Dušana Matejića igra i u novoj predstavi "Pupin - poslednji san" koju će publika moći da pogleda u sredu u Muzeju nauke i tehnike. 

"To je predstava o odnosu majke i sina, o odnosu nauke i religije, o važnosti učenja i znanja, o našim precima koje ne smemo zaboraviti", kaže Mujović.

Poslednji dan festivala obeležiće prateći program "Čajanka sa kraljicom Natalijom", kao i okrugli sto na temu muzejskog teatra u kome učestvuju pozorišni i muzejski kulturni poslenici.

Muzeteu zatvara predstava "Dve žene i jedan rat" u kojoj Mujović igra sa Marijom Bergam i dodela nagrada.

Žiri festivala čine Nina Mazur, dramaturg i pozorišni kritičar iz Hanovera, Nemačke, Gordana Goncić, dramaturg, Jelena Medaković, direktor Muzeja grada Beograda, Jadranka Đorđević, turizmolog i Andrija Daničić, glumac.

Partneri festivala "Muzetea" su Muzej grada Beograda, Etnografski muzej, Muzej nauke i tehnike, Dom Jevrema Grujića, Grad Beograd, Udruženje ljubitelja Skadarlije i Turistička organizacija Beograda.

Komentari (0)

Kultura