Aktuelno iz kulture

Darko Lungulov: Dokumentarac "Yu grupa - Trenutak sna" je bioskopski događaj

Komentari

Autor: Tanjug

14/11/2023

-

10:48

Darko Lungulov: Dokumentarac "Yu grupa - Trenutak sna" je bioskopski događaj
Darko Lungulov: Dokumentarac "Yu grupa - Trenutak sna" je bioskopski događaj - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Dokumentarni film "Yu grupa - Trenutak sna", o jednom od najdugovečnijih bendova s ovih prostora, počinje svoj bioskopski život 15. novembra.

Reditelj Darko Lungulov koji stoji iza ovog ostvarenja je rekao da će povodom početka prikazivanja u Beogradu, u bioskopu Dvorane Kulturnog centra sa gledaocima razgovarati članovi Yu grupe i nekoliko poznatih ličnosti, dok je za 18. novembar u Novom Sadu u Areni planiran mini anplagd koncert.

"Kod nas je retko da se dokumentarni filmovi prikazuju u bioskopu, tako da je događaj poseban sam po sebi, pogotovo muzički dokumentarac koji je retka pojava", istakao je Lungulov.

Prema njegovim rečima, dosta su se potrudili da dopru do ljudi koji nisu videli dokumentarac, a bili bi zainteresovani, što zbog "ogromne, značajne karijere Yu grupe, ili teme filma, koja se bavi i bivšom zemljom, porodicom, ljubavi, životnom borbom".

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Lungulov je rekao da praveći film otkrio slučajno da su braća Žika i Dragi Jelić sa svojom prethodnom grupom Džentlmeni svirali za rođendan predsedniku komunističke Jugoslavije Josipu Brozu Titu.

Sredinom šezdesetih bendovi su tradicionalno svirali za rođendan Titu u Domu omladine Beograda, što je Lungulov nije znao, a kada su mu o tome ispričali Dragi i Žika, "i to je postao jako zanimljiv detalj u filmu".

Lungulov je priznao da bi se, posle mukotrpnog iskustva pravljenja filma o Yu grupi, koje je trajalo sedam godina, jako teško usudio da se upusti u pravljenje nekog novog dokumentarca.

"Pravljenje dokumentaraca je jako teško. Mislim da sam iscrpeo taj neki poriv", rekao je reditelj.
Lungulov je ocenio da su se vremena toliko promenila od kada su braća Jelić 1961. godine počeli da sviraju rokenrol, i da se uloga muzike promenila kod nas i u svetu.

"Mislim da je skoro nemoguiće da će biti neki sledeći Rolingstonsi (Rolling Stones). Značaj i doseg pop, odnosno rok muzike nije više toliki da bi to obezbedilo toliko trajanje", naveo je Lungulov.

Napomenuvši da od mladih bendova voli Koikoi i Vizelj, Lungulov je dodao da bi "voleo da to bude dugo i uticajno kao što je Yu grupa".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura