Aktuelno iz kulture

Retrospektiva filmova Žike Pavlovića od danas u Kinoteci

Komentari

Autor: Tanjug

14/11/2023

-

13:23

Retrospektiva filmova Žike Pavlovića od danas u Kinoteci
Retrospektiva filmova Žike Pavlovića od danas u Kinoteci - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Jugoslovenska kinoteka je danas saopštila da velikom retrospektivom 16 dugometražnih i kratkih filmova obeležava 90 godina od rođenja i 25 godina od smrti reditelja i scenariste Živojina Žike Pavlovića.

Kinoteka je najavila da će hronološki koncipirani program, posvećen jednom od najistaknutijih autora jugoslovenskog crnog talasa i višestrukog dobitnika Zlatnih arena na festivalu u Puli, biti održan u njenoj sali "Makavejev“ od danas do 16. novembra i u Muzeju kinoteke od 17. do 19. novembra.

"To će biti retka prilika da se na velikom ekranu vide prvi Pavlovićevi radovi, iz vremena Kino kluba Beograd, kao što je 'Triptih o materiji i smrti' (1960) i njegovi filmovi iz omnibusa 'Kapi, vode ratnici' (1962) (segment 'Žive vode') i omnibusa 'Grad' (1963) (segment 'Obruč')", kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, tu su i filmovi "Kad budem mrtav i beo“ (1967), "Zaseda“ (1969), "Crveno klasje“ (1971), "Zadah tela“ (1983) i drugi, a retrospektivu zaključuje "Dezerter“ (1992).

U okviru obeležavanja jubileja za 27. novembar je najavljeno predstavljanje monografije o Živojinu Pavloviću, koju su zajedno objavile Jugoslovenska kinoteka i Slovenska kinoteka, budući da je Pavlović značajan deo karijere ostvario u Sloveniji, kaže se u saopštenju.

Jugoslovenska kinoteka je za svoje učešće u ovogodišnjem evropskom projektu "Sezona filmskih klasika" odabrala "Zasedu“, koja će biti digitalno restaurisana i premijerno prikazana 28. decembra, na dan prve filmske projekcije na svetu u Parizu 1895. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura