Aktuelno iz kulture

Najvrednija nova violina sveta biće predstavljena 18. novembra u Geozavodu

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2023

-

12:52

Najvrednija nova violina sveta biće predstavljena 18. novembra u Geozavodu
Najvrednija nova violina sveta biće predstavljena 18. novembra u Geozavodu - Copyright Claus Comelli - Stuckenfeld

veličina teksta

Aa Aa

Najvrednija violina na svetu - instrument od osmijuma - biće izložena 18. novembra u zgradi "Geozavoda"  u Beogradu, a na njoj će premijerno zasvirati proslavljeni srpski violinista Stefan Milenković. 

Beograd je jedna od 17 vodećih globalnih destinacija na kojoj će ovo remek-delo konstrukcije muzičkih instrumenata biti predstavljeno, posredstvom Pošte Austrije - glavnog logističkog partnera turneje, u organizaciji Fondacije Đoković. 

"Violina od osmijuma", sačinjena od retkog plemenitog metala kristalnog sjaja i kvaliteta koji se tek od 2014. nalazi na svetskoj berzi plemenitih metala - predstavlja pravu umetničko remek-delo i po trenutnim stručim procenama - najvredniji je gudački instrument konstruisan u savremenom dobu. 

Claus Comelli - Stuckenfeld

 

Projekat njene izrade osmislili su 2020. u Gracu Karl Grosšedl i DI Kurt Asam, a njen tvorac je proslavljeni konstruktor dragocenih violina Edgar Rus, kome je pokojni Sultan od Omana Kabus Bin Said poručio za izradu do sada jednu od najskupljih violina u istoriji.

Model "1741 Vieuxtemps" konstruktora Đuzepea Gvarnerija iz Kremone - nazvana po njenom najslavnijem vlasniku, istaknutom belgijskom virtuozu 19. veka Anriju Vijutomu (1820-1881) je do sada važila za najskuplje prodatu violinu na svetu  (16 miliona američkih dolara) - čak vredniju i on onih koje su kreirali njegovi savremenici Antonio Stradivari i Nikola Amati.

Edgaru Rusu je trebalo 32 meseca da stvori violinu od osmijuma - dužine 67cm, sačinjene od 541 umetka od osmijuma, ukrašene sa skoro 300 brilijantno rezanih dijamanata, rubina, safira i cavorita - uz svaki od umetaka položenih u osnovu od 18-karatnog zlata.

Claus Comelli - Stuckenfeld

 

Lice rezonante kutije sačinjen je od italijanske ležničke smrče iz Južnog Tirola (starosti 25-30 godina), dok su leđa, "C-otvori", vrat i pužić sačinjeni od bosanskog javora starosti oko 20 godina. 

Tastijera, pražić i kordar sačinjeni su od najkvalitetnijeg abonosa iz Kameruna, starog preko 30 godina. 

Lak je nanošen ručno u veoma tankim premazima, sačinjen od recepta koji kombinuje laneno ulje, ćilibar i oksid gvožđa - čuvanih u posebnim uslovima više godina kako bi se dobila posebna braon boja koja blago prelazi ka zelenoj.

Proizvedena u Kremoni, model ER-OS sa Tomastik Infeld Dinamo žicama - dugačka je 13,98 inča u telu a ukupno 23,43 inča, težine 1,30 funti.

Claus Comelli - Stuckenfeld

 

Violina od osmijuma svečano je predstavljena u Lihtenštajnu marta ove godine, dok je povodom svetske premijere u Beču 30. marta ove godine priređen koncert na kome je na njoj ostvarila ekskluzivan nastup proslavljena violinistkinja Elena Denisova. 

Abu Dabi, Njujork, Melburn, Tokio, Berlin, Hong Kong - a u našem regionu Ljubljana i Beograd - neke su od 17 destinacija širom sveta na kojima će se biranoj publici predstaviti ovo dragoceno remek-delo koje će na kraju turneje biti ponuđeno na velikoj aukciji na kojoj se očekuje da će ostvariti konačnu cenu od više desetina miliona dolara.

Komentari (0)

Kultura