Aktuelno iz kulture

Kolege i prijatelji se opraštaju od Žarka Lauševića: "Poslednja velika glumačka zvezda jugoslovenske kinematografije"

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2023

-

17:12

Kolege i prijatelji se opraštaju od Žarka Lauševića: "Poslednja velika glumačka zvezda jugoslovenske  kinematografije"
Kolege i prijatelji se opraštaju od Žarka Lauševića: "Poslednja velika glumačka zvezda jugoslovenske kinematografije" - Copyright E-Stock

veličina teksta

Aa Aa

Od glumca Žarka Lauševića, koji je preminuo danas u 64. godini života, opraštaju se mnoge kolege i prijatelji koji se sećaju njegovih blistavih uloga.

Radoš Bajić, glumac i reditelj u čijem je filmu "Heroji Halijarda" Laušević ostvario jednu od poslednjih uloga, u saopštenju je napisao da nas je napustio "jedinstven, veliki, neponovljiv i najveći".

Bajić je ocenio da je "crni dan osvanuo za našu kulturu, kinematografiju i filmsku umetnost", dodavši da muje bila čast da sarađuje sa njim i da mu bude prijatelj. 

Tanjug/Rade Prelić

Laušević, Radoš Bajić i ostatak glumačkog ansambla filma "Heroji Halijarda" na premijeeri

"Poslednji aplauz upućen njemu na premijeri našeg filma 'Heroji Halijarda'“, pre nešto više od mesec dana, trajao bi večno da ga on sam nije prekinuo. Sve je to veliki Lauš zaslužio", naveo je Bajić.

Prema njegovim rečima, veliku žalost i osećanje nenadoknadivog gubitka dele svi u njegovoj produkciji Kontrast studios (Contrast).

Bajaga: "Laušević je bio divna osoba, prerano je otišao"

Muzičara Momčila Bajagića Bajagu je veoma pogodila vest o Lauševićevoj smrti. 

"Bili smo prijatelji. Glumio je u spotu za našu pesmu 'Montenegro', a i radio sam muziku za predstavu 'Život Jovanov' u kojoj je on igrao", istakao je Bajagić u objavi na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, Laušević je bio "jedan od najboljih glumaca na ovim prostorima".
"Divna osoba, imao je tešku sudbinu. Prerano je otišao", naveo je Bajagić.

Jugoslav Pantelić: "Planiramo veliku retrospektivu Lauševićevih filmova"

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić je danas ocenio da je odlazak glumca Žarka Lauševića (1960-2023) veliki gubitak za kinematografiju.

Pantelić je rekao Tanjugu da je Laušević "možda poslednja velika glumačka zvezda jugoslovenske kinematografije".

"Ostaje upamćen po izuzetnim saradnjama sa Miroslavom Lekićem na filmovima 'Dogodilo se na današnji dan', 'Bolje od bekstva' i 'Nož', ali i mnogim drugim filmovima iza kojih su bili Dejan Sorak ('Oficir sa ružom'), Zdravko Šotra ('Braća po materi')", naveo je Pantelić.

Tanjug/Jadranka Ilić

Jugoslav Pantelić

Kako je najavio, povodom smrti Lauševića, Jugoslovanska kinoteka će večeras (20:00) vanredno u Muzeju kinoteke u Kosovskoj ulici prikazati film "Šmeker" reditelja Zorana Amara iz 1986. godine, uz slobodan ulaz.

"Već narednog meseca organizovaćemo veliku retrospektivu našeg velikog glumca koji nas je fizički napustio", najavio je Pantelić.

Svetislav Goncić: "Beskrajno šarmantan čovek"

Svetislav Bule Goncić, direktor Narodnog pozorišta u Beogradu, rekao je Tanjugu da je Žarko Laušević bio beskrajno šarmantan čovek i veliki umetnik. 

Goncić je napomenuo da je bio na klasi studija glume zajedno sa Lauševićem na Fakultetu dramskih umetnosti. 

Tanjug/Rade Prelić

Svetislav Goncić

Kako kaže, delio je klasu i sa Branimirom Brstinom, Sonjom Savić, Zoranom Cvijanovićem...

"Svi smo znali da će Laušević biti veliki umetnik još na studijama. Lauševićev šarm bio je neodoljiv i svi smo bili počastvovani što je delio klasu sa nama. Osećali smo da izrasta u sjajnog glumca" kaže Goncić. 

Za njega nema dileme da je Lauševićev odlazak veliki gubitak za naše društvo. 

"Nedostajaće nam Laušević na pozorišnoj sceni i na filmskom platnu. Nesumnjivo bio je veliki umetnik, ali takvih ljudi je uvek malo u svakom društvu. Nedostajaće nam u svakom slučaju...Njegov karakter, duhovitost, intelekt...." kazao je Goncić.

Ivan Karl: "Dostojanstveno prošao sve uspone i padove"

Ivan Karl, direktor Filmskog centra Srbije rekao je Tanjugu da Žarko Laušević kao i svaki veliki glumac ne umire jer to ne čine likovi kojima je izdao pasoš za večnost na velikom platnu i malom ekranu.

Tanjug/Sava Radovanović

Ivan Karl

Komentarišući odlazak proslavljenog glumca Karl je naglasio da će se u "tužnim danima koji slede pominjati se filmovi, serije, predstave i knjige, a njegova najveća uloga bio je upravo njegov život" 

"U svom životu Laušević je dostojanstveno prošao sve uspone i padove, iskušenja i žanrove koje nijedan scenario ne može da postavi" rekao je Karl. 

Maja Gojković: "S lakoćom osvajao srca pozorišne i filmske publike"

Ministarka kulture Maja Gojković uputila je danas saučešće povodom smrti glumca Žarka Lauševića, istakavši da njegov odlazak predstavlja veliki gubitak za našu kinematografiju i čitavu kulturnu scenu.

Gojković je ocenila da je Laušević "tokom bogate karijere, svojim ostvarenjima ostavio neizbrisiv trag u pozorištu, na filmu i televiziji".

"Ostaće upamćen kao jedan od najtalentovanijih glumaca na prostorima bivše Jugoslavije, koji je sa lakoćom osvajao srca pozorišne i filmske publike, što ga čini jednim od najboljih glumaca na ovim prostorima svih vremena", podsetila je Gojković.

Aleksandar Vučić: Laušević ostavio impresivan trag na našoj filmskoj i pozorišnoj sceni

Povodom Lauševićeve smrti, oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je glumčev talenat ostavio impresivan trag na našoj filmskoj i pozorišnoj sceni.

"Sa tugom sam primio vest o smrti Žarka Lauševića, umetnika čiji je jedinstveni talenat i strast prema glumi ostavio impresivan trag na našoj filmskoj i pozorišnoj sceni. Sa podjednako fascinantnom lakoćom velikog glumačkog barda, igrao je Žarko vlasteline, knezove i kraljeve, ali i ljude sa sivih margina društva, dajući svima autentičan pečat po kojem će ostati upamćen", naveo je Vučić.

Primetio je da je Lauševiću najtežu ulogu dodelio sam život i da je teško breme sudbine Laušević pretočio u knjige u kojima je, kao i na sceni, do kraja iskrene emocije bez zadrške podelio sa publikom.

"Izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima, kolegama i poštovaocima njegovog dela. Sve prođe, sećanje nikada. Neka počiva u miru", navodi se u saučešću predsednika Vučića.

Komentari (0)

Kultura