Aktuelno iz kulture

Život kao na filmu: Odlazak velikana Žarka Lauševića čija je blistava karijera prekinuta tragedijom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

15/11/2023

-

13:55

Život kao na filmu: Odlazak velikana Žarka Lauševića čija je blistava karijera prekinuta tragedijom
Žarko Laušević - Copyright Printscreen YouTube/Cinesseum

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od najpriznatijih glumaca jugoslovenske i domaće scene Žarko Laušević preminuo je danas 15. novembra u 64. godini, ostavivši iza sebe niz nezaboravnih uloga i četiri knjige. 

Rođeni Cetinjanin završio je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1982. godine, kada postaje i član Jugoslavenskog dramskog pozorišta.

Popularnost u Jugoslaviji je stekao ulogom kriminalca u televizijskoj seriji "Sivi dom" (1986) reditelja Darka Bajića, kao i, između ostalog, filmovima "Šmeker" (1986), "Dogodilo se na današnji dan" (1987), "Braća po materi" (1988), "Boj na Kosovu" (1989), "Kaži zašto me ostavi" (1993) i "Bolje od bekstva" (1993).

Za ulogu u filmu "Oficir s ružom" Laušević je 1987. godine zaslužio "Zlatnu arenu" za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Puli. Od brojnih nagrada Laušević je dobio "Zorana Radmilovića" za ulogu u "Kanjošu Macedonoviću" (1989) i Sterijinu nagradu za naslovnu ulogu u predstavi "Sveti Sava" (1990).

Međutim, blistavu karijeru glumca prekinula je velika tragedija. 

Laušević je u leto 1993. godine prilikom svađe i sukoba ispred jednog kafića u Podgorici ubio iz pištolja napadače Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a trećeg Andriju Kažića je teško ranio.

Osuđen je na 13 godina zatvora za dvostruko ubistvo u Crnoj Gori. 

Posle skraćenja presude i pomilovanja, Laušević se odselio u Sjedinjene Američke Države, odakle se vratio najpre ispovednom knjigom "Godina prođe, dan nikad", a potom i sa još nekoliko autobiografskih dela, kao i nekoliko uloga na televiziji i filmu u poslednjih desetak godina.

Događaj koji je iz temelja promenio njegov i život njegove posledice, Laušević je opisao u autobiografskoj knjizi "Godina prođe, dan nikada" (2011), kao i u nastavku "Druga knjiga" (2013). 

Ivan Live production

 

Treća knjiga "Sve prođe, pa i doživotna" (2018) je dnevnik iz zatvora u Zabeli, gde je proveo dve i po godine, stigavši ovde posle 25 meseci u crnogorskom Spužu.

Pošto mu je Savezni sud 1998. kaznu smanjio na četiri godine, Laušević je odležavši malo preko toga pušten na slobodu i otišao je 1999. godine za SAD.

"Ti prvi dani, nedelje, van zatvorskih zidina, spuških, zabelskih, ili onih najsumornijih, u Centralnom zatvoru, mogli bi da stanu u jedan jedini Arsenov stih: 'Kao poslije bolesti, opet učim jesti, hodati...'“, napisao je Laušević u svojoj poslednje objavljenoj knjizi "Padre, idiote" (2022).

Jedan od prvih projekata koje je snimio po povratku u Srbiju bio je film "Smrdljiva bajka" 2015. godine, a usledio je niz uspešnih projekata među kojima "Senke nad Balkanom" (2017), "Vreme zla" i "Kalkanski krugovi" (2021).

O njegovom životu napravljen je film "Lauš" po ideji, scenariju i u režiji Branke Bešević Gajić, čija je premijera održana u februaru 2014. godine u Sava centru. Takođe, po motivima knjige "Godina prođe, dan nikad" prošle godine je snimljena serija "Pad" reditelja Bojan Vuletića sa Milanom Marićem u glavnoj ulozi. Lik glumca Ivana Maslaća iz te serije inspirisane Lauševićevim životom, igrao je Milan Marić.

E-Stock/Časlav Vukojčić

Laušević na premijeri filma "Heroji Halijarda"

Poslednje Lauševićevo pojavljivanje u javnosti je bilo u oktobru na premijeri filma "Heroji Halijarda" reditelja Radoša Bajića, u beogradskoj MTS dvorani, gde se poklonio gledaocima sa ostalim članovima glumačke ekipe. Ispraćen je sa scene gromoglasnim aplauzom publike.

Vreme i mesto njegove sahrane biće naknadno objavljeni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura