Aktuelno iz kulture

Mirjana Joković se vraća na male ekrane u novoj seriji "Poziv"

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2023

-

09:33

Mirjana Joković se vraća na male ekrane u novoj seriji "Poziv"
Mirjana Joković se vraća na male ekrane u novoj seriji "Poziv" - Copyright Printscreen YouTube/RTS Prikazuje

veličina teksta

Aa Aa

Nova igrana serija "Poziv" u kojoj igra proslavljena domaća glumica Mirjana Joković, počeće da se emituje 18. novembra na prvom kanalu javnog servisa. Reč je o savremenom trileru od osam epizoda, koji je za Radio-televiziju Srbije realizovala izvršna produkcija “Brand Vision”. 

Nakon duže pauze glumica Mirjana Joković koja dugi niz godina radi i živi u Americi, vratila se ovim projektom u domaću kinematografiju, na male ekrane. 

"Nije mi bilo potrebno mnogo da prihvatim novu ulogu, ali sam inače malo probirljiva kada su u pitanju projekti. Imam drugačiju karijeru i život u Americi, i vrlo se teško odlučujem da to ostavim i dođem ovde u Srbiju da snimam", rekla je Joković. 

Ona je objasnila da je potrebno da bude nešto zaista kvalitetno i da joj zvuči zanimljivo da bi prihvatila angažman u svojoj zemlji, što misli da je važno za trenutak u kome živimo.  

"Neophodno je da projekat ima određenu dozu ukusa, dizajna i priče. Tako su me pozvali scenaristi Iva i Marko, rekli mi da pišu scenario sa idejom da bih ja mogla da igram glavnu ulogu. Poslali su mi napisane epizode i meni se sve to jako dopalo, taj stil, ukus, priča, posebno što su ženski likovi veoma složeni, ozbiljni i kompleksni. Likovi nose ozbiljan pečat i postoji inače jedan zdrav balans između muških i ženskih likova", ocenila je Joković i dodala da nema rata između polova, već baš sasvim suprotno.  

Ona je otkrila da je imala prilike da odgleda kompletnu seriju od osam epizoda i da je izuzetno zadovoljna. 

"Svi glumci su snažni i istiniti, svi smo ozbiljno bili posvećeni seriji i pružili odu pravom profesionalnom projektu i svi bi tako trebalo da se realizuju. Barem meni ovo je sasvim drugačije od svega što sam igrala ili gledala. Prednost je što scenaristi Iva i Marko rade zajedno, spajaju te dve energije, a onda sam treća energija bila ja sa njima", naglasila je Joković.

U seriji "Poziv" igraju još - Danica Nedeljković, Nada Šargin, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Ana Franić, Nikola Glišić, Miloš Timotijević, Dragan Petrović, Ivan Tomić, Ermin Bravo, Isidora Minić, Đorđe Mitrović, Nebojša Milovanović, Daniel Sič, Damjan Kecojević, Vahidin Prelić, Vahid Džanković, Bojan Žirović, Novak Bilbija, Bojana Stefanović, i drugi.  

Joković je rekla da su snimanje serije završili u rekordnom roku, što nije očekivala, i da je bila komplikovana realizacija. 

Kako je navela, ona uvek prilazi ozbiljno poslu, i važan joj je trag koji ostavlja za sobom u karijeri, pogotovo što i predaje glumu u Americi.  

“Važno mi je da moja junakinja Anica bude ispoštovana na pravi način. Upoznala sam ženu koja se bavi upravo tim poslom koji ja tumačim u seriji. To su snažni karakteri, koji žive dvostruki život. Oni svaki dan rizikuju svoj život, a pritom imaju porodice, te žene sasvim normalno, kuvaju ručak, večeru, brinu o deci, smeštaju ih na spavanje, čitaju im priče za laku noć. Nadam se da će se toj inspektorki dopasti serija i moj lik”, navela je Joković.  

Serija “Poziv” je dinamičan triler pun neočekivanih obrta, ali i realistična priča koja se bavi svakodnevnim problemima.  

Reditelj Marko Đilas je otkrio da je od početka bio uključen u nastajanje scenarija serije, sa autorima je radio na tekstu i veoma mu se dopala osnova, te je njegova uloga da vizuelno uobliči sve na papiru, da kreativno i produkciono doprinese.  

Đilas je naglasio da je kvalitet serije i u tome što igraju glumci koji nisu toliko često prisutni u ovoj hiper produkciji domaćih serija, te da je značajan povratak Mirjane Joković u ovaj projekat.
On je rekao da je ponosan što su prisutni glumci iz celog regiona.  

Printscreen YouTube/RTS Prikazuje

Kadar iz serije "Poziv"

Glumica Ana Franić je rekla da je bila zbunjena kada su je scenaristi zvali i ponudili joj ulogu glavnog ženskog negativca, što, kako kaže, nije očekivala, te ih je pitala zašto su joj namenili tako dijaboličnu osobu.  

“Moj lik Una je pravi dragulj. To me je podsetilo na mog profesora sa FDU Predraga Bajčetića koji nam je govorio da je gluma nešto izmedju mašte i igre. Ovde sam se mnogo zaigrala, ima doze mene privatno u Uni. Odlično je što imamo šest velikih ženskih likova u seriji, što se retko kada dešava. Moja pojava šefice podzemlja nije uobičajena”, zaključila je Ana Franić.  

Glumac Miloš Timotijević je približio svoj lik rečima da je on zapravo inicijalna kapisla za glavni lik Anice i bilo mu je zanimljivo da ga odigra, a ne bi da previše otkriva.  

“Davno sam radio sa Mirjanom Joković na filmu “Stršljen” 1998. godine, mada se ona mene ne seća, i kada su me zvali da ovde igram, odmah sam pitao ko će igrati glavnu junakinju. Čim sam čuo da je Mirjana Joković, odmah sam pristao bez razmišljanja”, rekao je Timotijević, jedan od najtraženijih glumaca u filmovima i serijama, koji ovde igra sporedniju ulogu.  

Prve dve epizode serije “Poziv” premijerno su prikazane u okviru “Sarajevo Film Festivala”, u avgustu ove godine, a svoju prvu festivalsku prezentaciju u Srbiji serija je imala na festivalu filmske režije “Liffe” u Leskovcu, sredinom septembra ove godine.  

Scenaristi Iva Mitrović i Marko Popović su se saglasili  da uvek imaju inspiraciju za pričanje filmskih ili televizijskih priča, tako da se kao bivši studenti sa klase FDU uvek dopunjuju novim idejama, a sarađuju zajedno još od studija.

Oni su naglasili da su u seriji “Poziv” oni istovremeno scenaristi i autori, što nije uvek isto, i da kompletan posao od ideje do gotovog scenarija zajedno rade.  

Producent serije Draško Begović je otkrio pojedinosti projekta da su snimali punih 60 dana, a tome je prethodilo 18 nedelja priprema, 24 nedelja post-produkcije (montaža), te da je zapravo prošlo više od godinu dana od prvog čitanja scenarija do realizacije.

Komentari (0)

Kultura