Aktuelno iz kulture

Dan Narodnog pozorišta: Nagrade i svečani defile povodom obeležavanja 155 godina postojanja

Komentari

Autor: Tanjug

22/11/2023

-

13:17

Dan Narodnog pozorišta: Nagrade i svečani defile povodom obeležavanja 155 godina postojanja
Dan Narodnog pozorišta: Nagrade i svečani defile povodom obeležavanja 155 godina postojanja - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Povodom stogodišnjice baletskog ansambla, na Dan Narodnog pozorišta 22. novembra, u nacionalnom teatru biće upriličen svečani defile Baleta Narodnog pozorišta i Baletske škole "Lujo Davičo" kao posebno osmišljen program kojim se proslavljava 155. rođendan kuće, a direktor nacionalnog teatra Svetislav Goncić kaže za Tanjug da je današnji događaj važan i za sve koji prate programe jedne od najvažnijih institucija kulture. 

"Današnji rođendan našeg pozorišta važan je i za sve građane koji prate šta naši ansambli stvaraju na sceni. Danas ćemo podeliti nagrade pozorišta i prezentovati rekapitulaciju događaja u prethodnih nekoliko godina" rekao je Goncić. 

Za njega nema dileme da su nagrade i interesovanje publike za predstave najvažniji uvid u kvalitet rada Narodnog pozorišta. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Imamo impozantan broj od 70 nagrada za naše predstave. Vodili smo i računa o ovoj zgradi koja je kulturno nasleđe naše zemlje. Prešli smo na ekološke tehnologije što se tiče grejanja zgrade, podmladili ansambl, uveli mlade dramaturške zahvate i sveže glasove u operi što je rezulturalo podmlađivanjem publike Narodnog pozorišta", rekao je Goncić.  

Defileom će se večeras na Velikoj sceni predstaviti ansambl i solisti Narodnog pozorišta,a pridružuju im se budući naraštaji koji će jednog dana i igrati na ovoj sceni.

Umetnička direktorka Ana Pavlović osmislila je program sa koncertnim izvođenjem odlomka iz premijerno obnovljenih baleta "Žizela", "Labudovo jezero, "Kraljica Margo" , kao i "Gusar"( Le Corsaire), koji je prvi put postavljen na našoj sceni povodom obeležavanja veka od prve baletske predstave kod nas.

Veče će početi predstavljanjem svih generacija beogradske baletske škole, a tokom programa predstaviće se i klasa diplomaca sa numerom iz baleta "Pakita". 

U završnoj sceni učestvovaće oko 120 igrača, učenika i članova baletskog ansambla Narodnog pozorišta, što predstavlja do sada jedinstven umetnički događaj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura