Aktuelno iz kulture

Narodno pozorište obeležilo 155. rođendan: Nenad Jezdić primio nagradu "Raša Plaović"

Komentari

Autor: Tanjug

22/11/2023

-

15:33

Narodno pozorište obeležilo 155. rođendan: Nenad Jezdić primio nagradu "Raša Plaović"
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Dan Narodnog pozorišta koje slavi 155 godina postojanja, obeleženo je dodelom nagrada umetnicima i ostalim zaposlenima, na Velikoj sceni nacionalnog teatra.

Ovom prilikom dodeljena je i prestižna nagrada "Raša Plaović" glumcu Nenadu Jezdiću za ulogu u predstavi "Razvojni put Bore Šnajdera" po drami Aleksandra Popovića, u adaptaciji i režiji Egona Savina i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta. 

"Svima vama hvala za ovaj divan dan, hvala žiriju za obrazloženje koje me čini toliko ponosnim. Hvala naravno i reditelju Egonu Savinu. U životu svakog glumca jako je važno danas da u toku svog sazrevanja pored sebe nekad ima ovakvog reditelja kakav je Savin, koji veruje u tebe više nego što ti veruješ u sebe samog. Egone, hvala ti, živeo mi još 100 godina", naglasio je Jezdić u svom govoru.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Egon Savin i Nenad Jezdić su poslednjih godina zajedno radili nekoliko uspešnih predstava na sceni JDP: "Pučina", "Pod žrvnjem", "Ujka Vanja" i sada "Razvojni put Bore Šnajdera".

"Ovaj dan i ovaj povod smatrao bih nedorečenim i nepotpunim, a da se danas ne prisetimo silnih naglih odlazaka i gubitaka naših velikih prijatelja i umetnika, divnih dragih i voljenih ljudi. Želeo bih da pozovem na jednu molitvu i sećanje na sve one koji su nas napustili skoro, neka svako zamisli onu osobu koju želi ili mu prva padne napamet", rekao je nadahnuto Jezdić i odao počast Žarku Lauševiću, Jagošu Markoviću, sve do ranijih odlazaka - Dragana Nikolića, Petra Kralja, Petra Banićevića, Branislava Cige Jerinića, Raše Plaovića, Čiča Ilije Stanojevića.

"Da se tako barem kratko setimo svih onih koji nisu više sa nama, a bili su nam inspiracija, zaslužni su i učinili su što smo svi sada ovde danas da slavimo 155 godina Narodnog pozorišta. Verujte mi, 155 nije malo, danas tu godinu slavimo Nacionalnog teatra, a vrlo brzo će to biti 255 godina. Hvala vam, živi bili", zaključio je Nenad Jezdić i primio nagradu "Raša Plaović".

Odluku o laureatu, većinom glasova, na sednici 19. novembra, doneo je žiri u sledećem sastavu: reditelj Nebojša Bradić, književnik i dramaturg Miloš Latinović, glumice Vanja Ejdus i Elizabeta Đorevska, kao i dramaturg Đorđe Kosić. 

"Nenad Jezdić je lik Bore Šnajdera interpretirao uverljivo, precizno, razmaštano i dosledno, jednom rečju - bravurozno. Svojom snažnom i istovremeno odmerenom igrom, Jezdić je pokazao svežinu u kontekstu svoje dosadašnje glumačke karijere i takodje u prostoru interpretacije jednog od najznačajnijih likova srpske komediografije", stoji u obrazloženju žirija.

Petočlani žiri je istakao da je Jezdić umešno ujedinio svoju glumačku veštinu i scensku harizmu sa specifičnim humorom, ironijom i jezičkim bogatstvom Aleksandra Popovića.

"Jezdić se time priključuje redu sledbenika nasleđa Raše Plaoviča, glumca izuzetne vrednosti čiji je rad imao duboki uticaj na razvoj pozorišta u Srbiji", zaključio je žiri.

Nagrada je uručena u okviru svečanosti povodom Dana Narodnog pozorišta, koje tradicionalno dodeljuje ova kulturna ustanova.

Nenad Jezdić je rođen je 1972. godine u Valjevu gde je završio osnovnu i srednju školu. 

Diplomirao je glumu na FDU u Beogradu u klasi profrsora Predraga Bajčetića. 
Stalni član Pozorišta Atelje 212 bio je od 1998. do 2020. godine, kad prelazi u ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta. 

Dobitnik je više prestižnih nagrada i priznanja za karijeru na filmu, televiziji i pozorištu.
Podsetimo, dosadašnji dobitnici Nagrade „Raša Plaović“ su: Petar Banićević (1988, 2001), Lazar Ristovski (1989), Branislav Ciga Jerinić (1990), Branimir Brstina (1991), Petar Kralj (1992), Vera Čukić (1993), Ljuba Tadić (1994), Ksenija Jovanović (1995), Tihomir Arsić (1996), Dragan Mićanović (1997, 2004), Marko Nikolić (1998), Miodrag Mrgud Radovanović (1999), Mihailo Janketić (2000), Predrag Ejdus (2002), Tihomir Stanić (2003), Vladan Gajović (2005), Vlastimir Đuza Stojiljković (2006), Milan Gutović (2007), Boris Isaković (2008), Nikola Ristanovski (2009), Boris Komnenić (2010), Nataša Ninković (2011), Igor Đorđević (2012, 2020), Vojin Ćetković (2013), Dara Džokić (2014), Slobodan Beštić (2015), Nada Šargin (2016), Olga Odanović (2017), Nela Mihailović (2018), Nenad Jezdić (2019), Miodrag Miki Krstović (2021) i Vanja Ejdus (2022). 

Upravnik Narodnog pozorišta glumac Svetislav Bule Goncić u pozdravnom prigodnom govoru istakao je da u proslavi 155. rođendana Narodnog pozorišta "moramo uvek da se prisetimo onih zbog kojih postojimo, koji su osnovali ovo pozorište i razvili viziju za ansambl Drame, Baleta i Opere".

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Goncić je naglasio da je potrebno da svi čuvaju tu tradiciju nacionalnog teatra, ali i da se pretvori u nešto novo, nakon 155 godina.

Upravnik je podsetio da je ova godina posvećena velikom jubileju - 100 godina od osnivanja srpskog Baleta, dok će 2024. biti posveta našem velikom komediografu Branislavu Nušiću (1864-1938).

"U poslednjih nekoliko godina, Narodno pozorište ima snagu, mudrost i sposobnost da realizuje najozbiljnije umetničke zahteve i ostvari vrhunske rezultate. Sve je to postignuti zahvaljujući vama, drage kolege. Svako veče sija svetlo znanja i umetnosti na našoj sceni, ne dozvolite da se to svetlo ikada ugasi", zaključio je Svetislav Goncić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Veljko Mićunović

Direkcija Narodnog pozorišta podsetila je publiku na nove produkcije u sezoni 2022/2023., te istakla premijere u Drami - "Magbet" Vilijama Šekspira i "Urnebesna tragedija" Dušana Kovačevića u režiji preminulog umetnika Jagoša Markovića, "Očevi i oci" po romanu Slobodana Selenića i režiji Veljka Mićunovića, "Ribarske svađe" Karla Goldonija, u režiji Ane Tomović, "Naš razred" rediteljke Tatjane Mandić Rigonat, "Lutka sa kreveta broj 21" Đorđa Lebovića i reditelja Egona Savina, "Milenijum u Beogradu" prema romanu Vladimira Pištala, u režiji Marka Čelebića.

Od baleta premijere su imale predstave "Gusar" i triptih "Infinitas", a od opera - "Turandot" i "Falstaf".

Predstavljen je i budući TV serijal o Baletu Narodnog pozorišta koji će se emitovati od 18. decembra na RTS-u, povodom 100 godina osnivanja srpskog baleta. O projektu su govorili ukratko reditelj Boris Miljković i autorka scenarija Marija Šehović, poznata kao baletski pedagog, nekada balerina.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Vanja Ejdus

Nagradu za najbolju predstavu u celini, u okviru redovnog repertoara NP osvojila je "Očevi i oci" u dramatizaciji Kate Đarmati prema čuvenom romanu Slobodana Selenića, reditelja Veljka Mićunovića, koji je primio nagradu u ime čitavog ansambla. 

Glumci Nebojša Dugalić i Nataša Ninković osvojili su nagrade za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja za uloge Magbeta i Lejdi Magbet u tragediji Vilijama Šekspira - "Magbet". 

Nela Mihailović u istoj kategoriji je osvojila nagradu za "Urnebesnu tragediju" Dušana Kovačevića, i obe navedene predstave je režirao nedavno preminuli Jagoš Marković, nagradjen posthumno Plaketom NP povodom značajnih aktivnosti u životu i radu Narodnog pozorišta.
Pečat za doprinos i radu NP dobili su glumci - Vanja Ejdus, Nikola Ristanovski, Branko Bane Vidaković, ansambl predstave "Rat i mir", reditelji Egon Savin i Tatjana Mandić Rigonat, Narodno pozorište Republike Srpske iz Banja Luke, i drugi.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Nela Mihailović

Javne Pohvale po odluci Upravnog odbora NP primili su - kompletan glumački ansambl predstave "Naš razred" za izuzetnu kolektivnu igru, i pojedinačni glumci: Ivan Bosiljčić (za uskakanje u komad "Rat i mir" umesto Hadži Nenada Maričića), Aleksandar Vučković, Jovan Jovanović, Vučić Perović,  Iva Milanović, Zorana Bećić Đorđević, Dragan Sekulić, Petar Strugar, Ivana Šćepanović, Nedim Nezirović.

Pohvale su dobili i kompozitorka Irena Popović Dragović za glumačko uskakanje u svoju operu "Deca", reditelj Boris Liješević za glumačko uskakanje u svoju predstavu "Rat i mir", kompozitorka Nevena Glušica, muzičar Ivan Mirković, i drugi.

Zlatne značke za 20 godina rada u Narodnom pozorištu dobili su glumci Vuk Kostić, Miloš Đorđević, Sena Ćorović, baletski umetnik Dejan Kolarov, i mnogi drugi.

Istaknute su i predstave Narodnog pozorišta koje osvajaju nagrade na mnogim festivalima u zemlji, regionu i inostranstvu kao "Sitnice koje život znače", "Rat i mir", "Magbet", "Očevi i oci", "Naš razred", "Uspavanka za Aleksiju Rajčić", "Deca", "Ko to tamo peva", i mnogih drugih.

Komentari (0)

Kultura